Știați că

Curiozități despre păr

Fie că îl considerăm un element important de etichetă și ne mândrim cu el, fie că ne cade foarte mult și ne stresează ori ne fascinează faptul că poate fi coafat în sute de feluri, părul există în primul rând pentru a ne proteja scalpul (dacă ne referim doar la cel care se află pe cap). Dincolo de aspect, părul ascunde o serie întreagă de particularități și de curiozități interesante.

Compoziția firului de păr

Părul este compus în principal din:

 • keratină (proteina cu rol de protecție care se regăsește și în unghii și în piele);
 • lipide provenite de la glandele sebacee;
 • melanină (pigmentul care dă nuanța naturală a părului).

Este interesant că, în proporție de 100%, foliculii de păr sunt formați complet încă din perioada de sarcină, din luna a cincea de dezvoltare a fătului. De asemenea, în interiorul acestor foliculi, la nivelul pielii capului, se află singura partea vie a părului; de aceea, dacă nu este rupt din rădăcină, părul „nu doare”.

Creșterea părului

Comparativ cu alte zone ale corpului, părul capului are faze diferite faze de creștere: anagenă, catagenă și telogenă. Nou-născutul are la început 100 000 de foliculi care urmează să producă grupuri de până la patru fire păr. Pe măsură ce înaintează în vârstă, omul pierde din densitatea foliculilor: de la 1 140 pe centimetru pătrat la naștere, la 685 pe centimetru pătrat  la vârsta de 25 de ani. Densitatea continuă să scadă, din cauza unor afecțiuni sau a stilului de viață, putând conduce la calviție.

De asemenea, interesant este și faptul că fiecare folicul produce de-a lungul vieții în jur de 15 fire de păr.

 1. Faza anagenă – firul de păr ia naștere din folicul și crește în jur de un milimetru la trei zile, adică, în medie, 15 cm pe an. Această fază durează între doi și cinci ani, timp în care părul poate crește peste un metru (75% din păr se află în această fază).
 2. Faza catagenă – este cea mai scurtă dintre faze și ține de la două până la trei săptămâni. În acest stadiu, de final de creștere, foliculul se micșorează (3% din păr se află în faza catagenă).
 3. Faza telogenă – este ultima fază, cea de stagnare, în care părul nu mai crește. După aproximativ 7 luni, atât cât durează faza telogenă, firul de păr va cădea, lăsându-i locul unui fir de păr nou.

Persoanele sănătoase pierd până la 150 de fire de păr în fiecare zi. De asemenea, odată cu vârsta, acest proces se va accentua. După 50 de ani se observă o modificare substanțială în acest sens. Specialiștii susțin că părul crește cel mai bine și mai repede în intervalul 15-30 de ani, după 40 de ani începând un proces de încetinire.

Știați că…?

 • fiecare fir de păr poate suporta o greutate de maximum 100 de grame. Cumulată de la toate firele de păr existente în același timp la nivelul scalpului, capacitatea maximă a părului este de a susține o greutate de 12 tone;
 • părul ud, întins, este mai lung cu până la 30% decât atunci când e uscat (în cazul părului sănătos);
 • din tot corpul uman, doar măduva osoasă crește mai repede decât părul;
 • părul unei persoane care suferă un șoc puternic sau e supusă la stres își schimbă culoarea în 13 zile de la momentul care a declanșat criza;
 • bărbații dedică cinci luni din viață bărbieritului; o femeie își petrece, în medie, șapte luni din viață acordându-i atenție și aranjându-l. Părul reprezintă un obiect continuu de cercetare pentru specialiști.

Un studiu făcut pe femei din Statele Unite la finalul lui 2019 arată că folosirea vopselelor de păr și a substanțelor chimice pentru îndreptat ar putea crește riscul de a dezvolta cancerul de sân.

În funcție de modul în care arată secțiunea unui fir de păr, se poate stabili de pe ce continent provine acesta (deși nu se poate determina dacă provine de la o femeie sau de la un bărbat): europenii au firul de păr în formă ovală, asiaticii- rotundă, în timp ce africanii au forma firului plată.

Articole recomandate
Știați că

Informații și curiozități despre nervul vag

1 Minute
Nervul vag este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. A fost amintit în istoria medicinei și sub…
Știați că

Putem supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile

2 Minute
Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale…
Știați că

Curiozități din psihologie

2 Minute
Psihologia este știința care se ocupă cu studiul psihicului, al proceselor psihice și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *