ŞTIRI MEDICALE

Ce trebuie să știm când utilizăm antibiotice? Administrarea înainte sau după masă – un factor important pentru eficacitatea tratamentului

Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacităţii tratamentului şi reducerea reacţiilor adverse, susţine Andreea Arsene, farmacist clinician în cadrul Institutului”Marius Nasta”. Într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului, specialistul a făcut mai multe precizări cu privire la utilizarea corectă a antibioticelor. 

Ce trebuie să știm când utilizăm antibiotice

Antibioticele sunt substanțe utilizate în distrugerea bacteriilor care produc infecții în organism. Infecțiile respiratorii care necesită antibiotice impun respectarea unui set de reguli esențiale pentru a crește eficiență și pentru a reduce efectele adverse posibile. Interacțiunea medicamentelor cu alimentele, dar și a medicamentelor între ele este o direcție care vizează colaborarea medic clinician – farmacist clinician.

Alimentația și consumul de antibiotice

Perioada de boală reprezintă un moment în care atenția este îndreptată și asupra alimentației. Asocierea la tratament a antibioticelor presupune câteva reguli, pe care le-a oferit Conf. Univ. Andreea Arsene, Farmacist Clinician în cadrul Institutului”Marius Nasta”.
„Citricele sunt preferate și utile persoanelor bolnave, însă sucul de citrice poate interacționa cu anumite antibiotice prin scăderea activității enzimatice a ficatului, care reprezintă sediul metabolizării mai multor substanțe medicamentoase, ducând, astfel, la creșterea nivelului de antibiotic în sânge și provocând efecte secundare nedorite. În acestă categorie fiind cuprinse antibioticele din clasa macrolidelor (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclină, doxiciclină) sau florochinolonele (levofloxacină). Prin urmare sucul de citrice trebuie administrat la 2 ore distanță de ora la care administrăm antibioticul.
Ceaiurile sunt extrem de folositoare asigurând nu doar hidratarea ci și aportul unor substanțe cu efect terapeutic. Sunătoatrea (Hypericum perforatum) este o plantă folosită de secole pentru proprietățile sale antidepresive, coleretice, colecistokinetice și antidiareice. Însă, aceasta poate interacționa cu anumite antibioticele prin creșterea activității enzimelor hepatice, ducând, astfel, la scăderea eficacității medicamentelor din clasele: macrolidele (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclină, doxiciclină) sau florochinolonele (levofloxacină). Tetraciclinele (tetraciclina, doxiciclina) și florochinolonele (ofloxacina, levofloxacina, ciprofloxacina) nu trebuie administrate împreună cu produse lactate (lapte, iaurt și brânză), deoarece calciul și alte minerale componente ale lactatelor pot interfera cu absorbția acestor antibiotice în tractul gastrointestinal.
De asemenea, administrarea concomitentă a medicamentelor antiacide sau a suplimentelor alimentare care conțin săruri de calciu, aluminiu, magneziu, zinc, fier reduc eficacitatea tetraciclinelor și fluorochinolonelor, ceea ce poate duce la eșecul tratamentului și la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Toate aceste produse se vor administra întodeauna la o distantă de 2 ore față de antibiotice”, explică farmacistul clinician în postarea citată.

Când și cum se utilizează antibioticele

Consumul de antibiotice trebuie să respecte câteva aspecte, dacă dorim ca acestea să fie și eficiente pentru cei care le utilizează, dar să și reducem pe cât posibil selectarea florei rezistente.
Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacității tratamentului și reducerea reacțiilor adverse. Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbție și o eficacitate optimă. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomandă administrarea în timpul meselor sau după masă, întrucât acestea pot provoca tulburări digestive, greață și vărsături: amoxicilină, doxiciclină, metronidazol, tinidazol, levofloxacină.
„Este total interzis să folosim antibiotice fără să avem un consult medical prealabil, iar indicația antibioticelor să fie făcută de un medic.
Orele la care se administrează antibioticele trebuie respectate în toată perioada tratamentului. Însă este esențial ca alegerea intervalului orar să nu afecteze ritmul somn – veghe extrem de important în refacerea organismului bolnav. Doza și ritmul asigură practic vindecarea afecțiunii. Omițând unele doze nu facem altceva decât să oferim timp bacteriilor să își adapteze mecanismele de rezistență, și treptat să obținem ceea ce numim rezistență la antibiotice, o problemă extrem de dificil de gestionat.
Antibioticele pot salva vieți, dar oricând se folosesc antibiotice, acestea pot duce la apariția rezistenței la antibiotice, ceea ce presupune că germeni precum bacteriile și ciupercile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le ucide. Dacă antibioticele își pierd eficacitatea, atunci pierdem capacitatea de a trata infecțiile severe”, precizează, la rândul său, Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.
Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *