ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au dezvăluit că există o poziție ideală a corpului atunci când iei pastile

  • Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins arată că postura corpului în momentul în care înghiți o pastilă favorizează absorbția sa în sânge.
  • Astfel, poate dura și o oră până când medicamentul este dizolvat în stomac, ceea ce înseamnă că-și va face efectul mai greu.
  • Ei au descoperit că postura ideală pentru cea mai rapidă absorbție nu e să stai în poziție verticală, ci să te apleci spre dreapta.

Atunci când iei o pastilă, aceasta începe o „călătorie lungă și complicată” în stomac, prin intestine și apoi în sânge. În funcție de postura pe care o ai în momentul în care înghiți medicamentul, poate dura și o oră când când acesta este dizolvat în stomac, ceea ce înseamnă că-și va face efectul mai greu. 

Aceasta este concluzia unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins, care a simulat modul în care pastilele și tabletele se dizolvă în stomacul omului și sunt eliberate în intestinul superior.

Postura ideală pentru a înghiți o pastilă – să te apleci spre dreapta

Ei au descoperit că postura ideală pentru cea mai rapidă absorbție nu e să stai în poziție verticală, ci să te apleci spre dreapta.

„Am fost foarte surprinși că postura a avut un efect atât de imens asupra ratei de dizolvare a unei pilule”, spune Rajat Mittal, un informatician care studiază dinamica fluidelor la Johns Hopkins School of Medicine.

„Nu m-am gândit niciodată dacă luam medicamente corect sau greșit, dar acum cu siguranță mă voi gândi la asta de fiecare dată când iau o pastilă”, a mai spus Mittal.

Medicamentele orale sunt absorbite în sânge prin intestin. Pentru a ajunge acolo, trebuie să treacă mai întâi prin stomac, iar efectul lor depinde foarte mult de cât de repede se dizolvă.

Așadar, Mittal și colegii săi au testat patru posturi folosind modelul computerizat al unui stomac uman, care s-a bazat pe imagini de înaltă rezoluție de scanare corporală a unui bărbat de 34 de ani. Denumit StomachSim, modelul a simulat fluidul și biomecanica unei pilule care se deplasează prin tractul digestiv și cât de repede este distribuită din stomac în duoden, prima parte a intestinului subțire unde începe absorbția nutrienților.

Ce a relevat studiul

Înghițirea pastilelor în timp ce stătea aplecat sau întins pe partea dreaptă a însemnat că medicamentele au alunecat în partea cea mai adâncă a stomacului și au fost „dizolvate” de două ori mai repede decât pastilele luate stând în picioare. Întinsul pe partea stângă sau aplecat pe partea stângă a încetinit dizolvarea, astfel încât a durat de până la cinci ori mai mult pentru a absorbi pastilele în acea poziție, comparativ cu o postură verticală, în care gravitația și anatomia sunt pe partea stomacului.

„Pentru persoanele în vârstă, sedentare sau imobilizate, fie că se întorc la stânga sau la dreapta poate avea un impact enorm”, explică Mittal.

Studiile anterioare au descoperit, în mod similar, că poziția statului întins pe partea dreaptă accelerează viteza cu care stomacul golește alimentele în intestin.

Pentru a face un pas mai departe, cercetătorii au simulat ce se întâmplă cu absorbția pastilelor dacă cineva are o afecțiune numită gastropareză, în care nervii deteriorați sau mușchii stomacului slăbiți opresc sau încetinesc golirea corectă a stomacului.

„Postura în sine are un impact atât de mare asupra puterii de digestie și absorbție, încât este echivalentă cu o disfuncție foarte semnificativă a stomacului cuiva în ceea ce privește dizolvarea pastilelor”, spune Mittal.

Studiul a fost publicat în revista științifică Physics of Fluids și poate fi consultat pe larg aici.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *