ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Multe dintre produsele „naturale” de îngrijire a pielii conțin alergeni, avertizează oamenii de știință

  • Numeroase produse „naturale” de îngrijire a pielii conțin alergeni, arată un studiu realizat în SUA de o echipă de dermatologi de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford.
  • Aproape 90% dintre cele 1.651 de produse de îngrijire a pielii studiate – inclusiv loțiuni, săpunuri și creme hidratante – conțin cel puțin un alergen despre care se știe ca poate provoca dermatită de contact.
  • Cercetarea a fost publicată în revista științifică JAMA Dermatology.

Aproape toate produsele „naturale” de îngrijire a pielii vândute la trei comercianți de top din SUA conțin alergeni, potrivit unui studiu realizat de o echipă de dermatologi de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford și publicat în revista științifică JAMA Dermatology. Aproape 90% dintre cele 1.651 de produse de îngrijire a pielii studiate – inclusiv loțiuni, săpunuri și creme hidratante – conțin cel puțin unul dintre primii 100 cei mai comuni alergeni despre care se știe că provoacă dermatită de contact.

Dermatita de contact e mai mult decât o iritație trecătoare, spun medicii specialiști. Este o erupție ce provoacă mâncărimi și inflamează pielea, o reacție alergică care apare odată ce pielea devine sensibilizată la o substanță care altfel este inofensivă.

Cazurile de dermatită de contact s-au triplat la nivel global în ultimele 3 decenii

Potrivit unor estimări, cazurile de dermatită de contact sunt în creștere la nivel mondial, crescând de aproape trei ori în trei decenii.

Cercetătorii spun că această creștere a cazurilor de dermatită de contact are legătură directă cu industria de îngrijire a pielii și frumusețe, o industrie care a crescut fulminant în ultimii ani și care nu beneficiază de vreo reglementare în ceea ce privește publicitatea, susțin autorii studiului.

„Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a definit termeni precum natural, permițând companiilor din industrie să-și facă publicitate liberă cu acești termeni care implică beneficii pentru siguranță și sănătate”, explică dermatologul Peter Young și colegii săi de la Universitatea Stanford.

Ce a arătat studiul

Așadar, cercetătorii au extras liste de ingrediente ale produselor și le-au comparat cu ingredientele pe care oamenii cu dermatită de contact ar trebui să le evite. Acestea din urmă sunt publice în SUA și pot fi consultate de oricine.

Un produs tipic de îngrijire a pielii sau cosmetic poate conține între 15 și 50 de ingrediente. Cercetările sugerează că oamenii ar putea aplica peste 500 de substanțe chimice diferite pe piele în fiecare zi, în funcție de rutina lor de îngrijire a pielii. Cu alte cuvinte, cu cât folosiți mai multe produse, cu atât vă expuneți mai mult pielea la potențiali alergeni, spun cercetătorii.

Mulți dintre alergenii identificați în studiu au fost parfumuri – precum lavandă și alte extracte botanice – care au devenit o cauză principală a dermatitei de contact. În medie, produsele de îngrijire a pielii conțineau între patru și cinci alergeni cunoscuți. În total, 73 de alergeni diferiți au fost enumerați de 7.487 de ori în cele 1.651 de produse analizate.

„Aceste rezultate sugerează necesitatea de a educa pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății care ar trebui să se asigure că publicul este informat cu privire la produsele pe care le aplică pe pielea lor”, concluzionează Young și colegii săi în lucrarea lor.

Alte cercetări care examinează alergenii din produsele cosmetice

Desigur, acesta nu este primul studiu care examinează alergenii din produsele de îngrijire personală. În 2017, un alt studiu din SUA a constatat că puține creme hidratante nu conțin alergeni și chiar și produsele „fără parfum” uneori conțineau parfumuri, care pot irita pielea.

Problema se află în atenția dermatologilor de ceva timp. Etichetarea produselor ca fiind „naturale” nu spune consumatorilor nimic despre siguranța unui ingredient, mai spun cercetătorii. În schimb, perpetuează o falsă diviziune între ingredientele care pot fi obținute din natură și compușii sintetici care ar putea fi identici, din punct de vedere chimic.

Studiul a fost publicat în JAMA Dermatology.

Sursa: Sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *