Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Descoperiri recente despre tratarea glaucomului

O substanță chimică cunoscută pentru protejarea celulelor nervoase încetinește și glaucomul, principala cauză a orbirii ireversibile, arată rezultatele unui nou studiu efectuat pe șobolani.

Condus de cercetători de la NYU Grossman School of Medicine, studiul se concentrează pe fluidul apos din interiorul ochiului, de care depinde funcția sa. Presiunea fluidelor poate crește la pacienții cu glaucom, ceea ce duce la uzura celulelor din ochi și a nervilor care le leagă de creier, spun cercetătorii.

Un studiu recent publicat în Neurotherapeutics a arătat că ingerarea compusului citicolină a restabilit semnalele nervului optic (neuronale) între creier și ochi la niveluri aproape normale la șobolanii studiați.

Produsă în mod natural în creier, dar disponibilă și pe piața farmaceutică, citicolina este o sursă majoră de colină, un element constitutiv al membranelor care acoperă celulele nervoase și îmbunătățesc comunicarea dintre acestea.

În timp ce rezultatele studiului au confirmat descoperirile anterioare – faptul că presiunea oculară crescută contribuie la afectarea nervilor în glaucom -, au arătat, de asemenea, că citicolina a redus pierderea vederii la șobolani, fără a reduce presiunea lichidului din ochi.

„Studiul nostru sugerează că citicolina protejează împotriva glaucomului printr-un mecanism diferit de cel al tratamentelor standard care reduc presiunea lichidelor”, spune autorul principal al studiului, prof. dr. Kevin Chan, profesor asistent în cadrul Departamentului de Oftalmologie la NYU Langone Health.

Aceste descoperiri ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii eficiente în tratarea glaucomului.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2021-04-glaucoma-issue-eye-pressure.html

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *