Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Descoperiri recente despre tratarea glaucomului

O substanță chimică cunoscută pentru protejarea celulelor nervoase încetinește și glaucomul, principala cauză a orbirii ireversibile, arată rezultatele unui nou studiu efectuat pe șobolani.

Condus de cercetători de la NYU Grossman School of Medicine, studiul se concentrează pe fluidul apos din interiorul ochiului, de care depinde funcția sa. Presiunea fluidelor poate crește la pacienții cu glaucom, ceea ce duce la uzura celulelor din ochi și a nervilor care le leagă de creier, spun cercetătorii.

Un studiu recent publicat în Neurotherapeutics a arătat că ingerarea compusului citicolină a restabilit semnalele nervului optic (neuronale) între creier și ochi la niveluri aproape normale la șobolanii studiați.

Produsă în mod natural în creier, dar disponibilă și pe piața farmaceutică, citicolina este o sursă majoră de colină, un element constitutiv al membranelor care acoperă celulele nervoase și îmbunătățesc comunicarea dintre acestea.

În timp ce rezultatele studiului au confirmat descoperirile anterioare – faptul că presiunea oculară crescută contribuie la afectarea nervilor în glaucom -, au arătat, de asemenea, că citicolina a redus pierderea vederii la șobolani, fără a reduce presiunea lichidului din ochi.

„Studiul nostru sugerează că citicolina protejează împotriva glaucomului printr-un mecanism diferit de cel al tratamentelor standard care reduc presiunea lichidelor”, spune autorul principal al studiului, prof. dr. Kevin Chan, profesor asistent în cadrul Departamentului de Oftalmologie la NYU Langone Health.

Aceste descoperiri ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii eficiente în tratarea glaucomului.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2021-04-glaucoma-issue-eye-pressure.html

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *