ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Diureticele tiazidice cresc riscul de cancer de piele

Diureticele tiazidice, utilizate de mulți pacienți în vârstă pentru controlul tensiunii arteriale, sunt legate de un risc crescut de cancer de piele, arată un studiu canadian.

Analiza datelor a peste 300 000 de adulți din Ontario, cu vârsta de peste 66 de ani a arătat că utilizarea prelungită a tiazidelor, inclusiv hidroclorotiazida, a fost asociată cu o creștere a riscului de carcinom keratinocitar de până la 44% și 60% pentru melanom. Alte antihipertensive, cum ar fi inhibitorii ECA și beta-blocantele, nu au fost legate de o creștere a riscului, relatează cercetătorii în CMAJ.

Nu se știe exact cum ar putea fi implicate diureticele în dezvoltarea cancerului de piele, a spus autorul principal al studiului, Dr. Aaron Drucker, profesor asistent la Universitatea din Toronto. „Există o teorie conform căreia diureticele vă pot face mai sensibili la soare și că interacțiunea dintre medicamente și radiațiile UV predispune la deteriorarea pielii”, a spus dr. Drucker.

Analiza a inclus 302 634 de pacienți expuși la medicamente antihipertensive. Pentru comparație, cercetătorii au identificat un grup de control de 605 268 de pacienți care nu au fost expuși la medicamente antihipertensive.

După ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, reședința (urbană sau rurală) și statutul socio-economic, Dr. Drucker și colegii săi au constatat că expunerea crescută la tiazide a fost asociată cu o rată crescută a cancerului de piele.

Pacienții expuși la mai mult de 7,5 unități de doză anuală definite au avut o rată mai mare cu 44% a carcinomului keratinocitar (HR ajustat 1,44), o rată cu 52% mai mare a carcinomului keratinocitar avansat (HR ajustat 1,52) și o rată a melanomului cu 60% mai mare (HR ajustată) 1,60), comparativ cu 0 la 0,5 unități de doză anuală definite.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/949153

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *