ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Diureticele tiazidice cresc riscul de cancer de piele

Diureticele tiazidice, utilizate de mulți pacienți în vârstă pentru controlul tensiunii arteriale, sunt legate de un risc crescut de cancer de piele, arată un studiu canadian.

Analiza datelor a peste 300 000 de adulți din Ontario, cu vârsta de peste 66 de ani a arătat că utilizarea prelungită a tiazidelor, inclusiv hidroclorotiazida, a fost asociată cu o creștere a riscului de carcinom keratinocitar de până la 44% și 60% pentru melanom. Alte antihipertensive, cum ar fi inhibitorii ECA și beta-blocantele, nu au fost legate de o creștere a riscului, relatează cercetătorii în CMAJ.

Nu se știe exact cum ar putea fi implicate diureticele în dezvoltarea cancerului de piele, a spus autorul principal al studiului, Dr. Aaron Drucker, profesor asistent la Universitatea din Toronto. „Există o teorie conform căreia diureticele vă pot face mai sensibili la soare și că interacțiunea dintre medicamente și radiațiile UV predispune la deteriorarea pielii”, a spus dr. Drucker.

Analiza a inclus 302 634 de pacienți expuși la medicamente antihipertensive. Pentru comparație, cercetătorii au identificat un grup de control de 605 268 de pacienți care nu au fost expuși la medicamente antihipertensive.

După ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, reședința (urbană sau rurală) și statutul socio-economic, Dr. Drucker și colegii săi au constatat că expunerea crescută la tiazide a fost asociată cu o rată crescută a cancerului de piele.

Pacienții expuși la mai mult de 7,5 unități de doză anuală definite au avut o rată mai mare cu 44% a carcinomului keratinocitar (HR ajustat 1,44), o rată cu 52% mai mare a carcinomului keratinocitar avansat (HR ajustat 1,52) și o rată a melanomului cu 60% mai mare (HR ajustată) 1,60), comparativ cu 0 la 0,5 unități de doză anuală definite.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/949153

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *