Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Primul dispozitiv bazat pe inteligență artificială pentru detectarea leziunilor de colon

Administrația S.U.A. pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat aprobarea unui dispozitiv de inteligență artificială pentru a identifica leziunile de colon în timpul colonoscopiei.

GI Genius (Cosmo Artificial Intelligence) identifică zonele colonului în care ar putea fi localizat un polip colorectal

GI Genius este alcătuit dintr-un hardware și un software concepute pentru a funcționa împreună cu un endoscop. Acesta folosește învățarea automată pentru a recunoaște polipii în timpul colonoscopiei. Apoi, marchează aceste zone cu pătrate verzi pe videoclipul generat de camera endoscopului și emite un sunet scurt, cu volum redus.

Dispozitivul nu diagnostichează leziunile și nu este destinat să înlocuiască analizele de laborator.

FDA și-a bazat aprobarea pe un studiu în care 700 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au suferit colonoscopii pentru screening-ul cancerului colorectal.

Dintre acești participanți, 263 au fost selectați sau supravegheați la fiecare 3 ani sau mai mult. Cercetătorii i-au împărțit în mod aleatoriu într-un grup de 136 care au fost supuși colonoscopiei cu lumină albă cu GI Genius și 127 care au suferit colonoscopii standard.

Folosind GI Genius, clinicienii au identificat adenoame sau carcinoame care au fost ulterior confirmate prin rezultate de laborator la 55,1% dintre pacienți. Fără GI Genius, clinicienii au identificat astfel de leziuni la 42,0% dintre pacienți.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-marketing-first-device-uses-artificial-intelligence-help-detect-potential-signs-colon

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *