Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Primul dispozitiv chirurgical asistat robotic pentru efectuarea histerectomiei transvaginale

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat comercializarea sistemului chirurgical Hominis, un nou dispozitiv chirurgical asistat robotic (RASD) care poate ajuta la facilitarea histerectomiei transvaginale la anumite paciente.

Sistemul chirurgical Hominis este destinat histerectomiei benigne (îndepărtarea uterului pentru afecțiuni necanceroase) cu salpingo-ooforectomie (îndepărtarea uneia sau a ambelor trompe uterine și a ovarelor).

RASD, uneori denumite dispozitive chirurgicale robotizate sau dispozitive chirurgicale asistate de computer, nu sunt de fapt roboți. Dispozitivele nu pot efectua intervenții chirurgicale fără controlul uman direct.

RASD permite unui chirurg să utilizeze computerul și tehnologia software pentru a controla și a deplasa instrumentele chirurgicale prin unul sau mai multe porturi mici (incizii sau orificii) din corpul pacientului, pentru o varietate de proceduri sau operații chirurgicale.

Tehnologia RASD facilitează efectuarea unei intervenții chirurgicale minim invazive și a unor sarcini complexe în zone restrânse din interiorul corpului.

Pentru a îndepărta uterul, sistemul chirurgical Hominis folosește instrumente chirurgicale minim invazive, inserate prin vagin (abord transvaginal) și o cameră video introdusă laparoscopic printr-o mică incizie în abdomen, pentru vizualizarea instrumentelor în interiorul pacientului.

Abordarea transvaginală necesită mai puține incizii pe abdomen, comparativ cu histerectomia laparoscopică convențională. În timpul procedurii, chirurgii din sala de operații controlează instrumentele de pe consola Hominis Surgical System.

FDA va solicita producătorului să dezvolte și să ofere un program cuprinzător de instruire pentru chirurgi și personalul din sala de operație, care va trebui să fie urmat de aceștia înainte de operarea dispozitivului.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-first-robotically-assisted-surgical-device-performing-transvaginal-hysterectomy

Articole recomandate
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19: Institutul Pasteur va începe testarea unui antiviral până la finalul lunii aprilie

1 Minute
Directorul Institutului Pasteur din Lille (Franța) Xavier Nassif, a declarat pentru postul de televiziune France 3 că specialiștii au identificat…
ŞTIRI MEDICALE

Borneolul previne leziunile neuronale după ischemia cerebrală

1 Minute
Borneolul este un compus organic terpenic și biciclic care poate fi extras din plante sau sintetizat chimic. Este un component…
ŞTIRI MEDICALE

Studiu de caz: Eliminarea completă a unui cancer adrenocortical mare și a metastazelor hepatice realizată prin embolizare arterială selectivă

1 Minute
În prezent, există o experiență foarte limitată în ceea ce privește tratamentul radiologic intervențional al cancerului adrenocortical (ACC). Specialiștii de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *