Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Primul dispozitiv chirurgical asistat robotic pentru efectuarea histerectomiei transvaginale

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat comercializarea sistemului chirurgical Hominis, un nou dispozitiv chirurgical asistat robotic (RASD) care poate ajuta la facilitarea histerectomiei transvaginale la anumite paciente.

Sistemul chirurgical Hominis este destinat histerectomiei benigne (îndepărtarea uterului pentru afecțiuni necanceroase) cu salpingo-ooforectomie (îndepărtarea uneia sau a ambelor trompe uterine și a ovarelor).

RASD, uneori denumite dispozitive chirurgicale robotizate sau dispozitive chirurgicale asistate de computer, nu sunt de fapt roboți. Dispozitivele nu pot efectua intervenții chirurgicale fără controlul uman direct.

RASD permite unui chirurg să utilizeze computerul și tehnologia software pentru a controla și a deplasa instrumentele chirurgicale prin unul sau mai multe porturi mici (incizii sau orificii) din corpul pacientului, pentru o varietate de proceduri sau operații chirurgicale.

Tehnologia RASD facilitează efectuarea unei intervenții chirurgicale minim invazive și a unor sarcini complexe în zone restrânse din interiorul corpului.

Pentru a îndepărta uterul, sistemul chirurgical Hominis folosește instrumente chirurgicale minim invazive, inserate prin vagin (abord transvaginal) și o cameră video introdusă laparoscopic printr-o mică incizie în abdomen, pentru vizualizarea instrumentelor în interiorul pacientului.

Abordarea transvaginală necesită mai puține incizii pe abdomen, comparativ cu histerectomia laparoscopică convențională. În timpul procedurii, chirurgii din sala de operații controlează instrumentele de pe consola Hominis Surgical System.

FDA va solicita producătorului să dezvolte și să ofere un program cuprinzător de instruire pentru chirurgi și personalul din sala de operație, care va trebui să fie urmat de aceștia înainte de operarea dispozitivului.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-first-robotically-assisted-surgical-device-performing-transvaginal-hysterectomy

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.