ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Produsele pentru îndreptarea părului sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin, arată un nou studiu

  • Un nou studiu arată că produsele de îndreptare pentru păr pot crește riscul de a dezvolta cancer uterin atunci când sunt folosite frecvent.
  • Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din SUA și publicat în The Journal of the National Cancer Institute.
  • Cercetătorii au urmărit 33.947 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, pe o perioadă de aproximativ 11 ani.

Produsele pentru îndreptarea părului pot crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer uterin în rândul celor care le folosesc frecvent, arată un nou studiu amplu, publicat recent în The Journal of the National Cancer Institute.

„Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată aparate de îndreptat părul vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, dar pentru persoanele care le utilizează frecvent acest risc crește până la 4,05%”, a transmis coordonatoarea studiului, cercetătoarea Alexandra White de la Institutul Național pentru Siguranța Sanitară a Mediului (NIEHS) din Statele Unite, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Cancerul uterin este cea mai frecventă formă de cancer ginecologic din SUA, conform datelor puse la dispoziție de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu rate de incidență în creștere, în special în rândul femeilor de culoare.

Ce a arătat studiul

Cercetătorii au urmărit 33.947 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, pe o perioadă de aproximativ 11 ani. În tot acest timp, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

După ce au luat în considerare și alți factori de risc în rândul femeilor participante la studiu, șansele de a dezvolta cancer uterin au fost de peste 2,5 ori mai mari pentru femeile care folosiseră produse de îndreptat de mai mult de patru ori în anul precedent realizării cercetării. Utilizarea mai puțin frecventă a aparatelor de îndreptat în ultimul an a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de cancer uterin, dar diferența nu a fost semnificativă.

Studiile anterioare au arătat că aparatele de îndreptat părul conțin așa-numitele substanțe chimice care dereglează sistemul endocrin. Produsele au fost asociate anterior și cu riscuri crescute de cancer mamar și ovarian.

„Aceste constatări sunt primele dovezi epidemiologice ale asocierii dintre utilizarea produselor de îndreptare și cancerul uterin. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a identifica substanțele chimice care duc la această asociere”, au scris Alexandra White și colegii săi în The Journal of the National Cancer Institute.

În studiu, legătura dintre utilizarea aparatelor de îndreptat părul și cancerul uterin nu a fost diferită în funcție de rasă. Dar „pentru că femeile de culoare folosesc mai des produse pentru îndreptarea părului, aceste constatări ale studiului pot fi și mai relevante pentru ele”, a spus Che-Jung Chang de la NIEHS într-un comunicat.

Surse: Reuters/National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *