CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România nu recomandă vaccinarea cu alt ser dacă prima doză a fost AstraZeneca

Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) încurajează imunizarea cu același timp de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema AstraZeneca, excepție fiind contraindicațiile care sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului și atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară sau șoc anafilactic.

„Considerăm că este mai prudent să așteptăm validarea rezultatelor finale pentru a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită. Această hotărâre are la bază și precizările Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care spune foarte clar că, momentan, nu poate face o recomandare fermă în acest sens”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

Studiile clinice efectuate pe scheme de vaccinare heterologe nu depășesc mai mult de 1.000 de pacienți, ceea ce face dificilă anticiparea reacțiilor adverse. „În cazul AstraZeneca, riscul unui eveniment de tip trombotic, cu trombocitopenie după cea de-a doua doză, conform datelor raportate în Marea Britanie, este de sub un caz la un milion de doze administrate. Practic, vorbim de rata de «background» general întâlnit în populație și nu se poate face, în prezent, o asociere cu cea de a doua doză de vaccin. Ca atare, considerăm că riscurile administrării aceleiași doze de vaccin din același tip de vaccin la rapel sunt mult mai mici comparativ cu potențialele riscuri pe care nu le știm dacă combinăm vaccinuri cu tehnologii diferite”, a concluzionat oficialul român.

Sursa: https://gov.ro/ro/stiri/conferinta-de-presa-sustinuta-de-valeriu-gheorghita-pre-edintele-comitetului-national-de-coordonare-a-activitatilor-privind-vaccinarea-impotriva-sars-cov-2-cncav-i-andrei-baciu-secretar-de-stat-in-ministerul-sanatatii-vicepre-edinte-al-cncav1625578388&page=1

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

În ce condiții n-ai obligația de a purta masca la interior?

1 Minute
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile și au fost adoptate noi măsuri de relaxare. Cea…
ŞTIRI MEDICALE

Incredibil! Cinci județe din România nu au medic hematolog

1 Minute
Romania sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este nu este omogenă: cei mai mulți,…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România confirmă 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta

1 Minute
În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *