ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Suplimentele alimentare care modifică bacteriile intestinale ar putea „vindeca” malnutriția

Un nou studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, sugerează că hrănirea bacteriilor intestinale poate fi la fel de importantă – sau chiar mai importantă – decât hrănirea stomacului. Acest fapt poate contribui la tratarea malnutriției.

Un supliment alimentar conceput pentru a susține bacteriile intestinale utile a ajutat la creșterea în greutate, deși are puține calorii. Studiul subliniază, de asemenea, cât de importante pot fi bacteriile intestinale – așa-numitul microbiom – pentru sănătatea umană.

De mai bine de 10 ani, Jeffrey Gordon, microbiolog la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, a studiat rolul pe care microbiomul îl joacă în recuperarea malnutriției. El și colegii săi au descoperit că 15 bacterii cheie sunt necesare pentru creșterea normală la șoareci, porci și într-o oarecare măsură la oameni și că acei copii ale căror microbiomuri nu reușesc să se „maturizeze” pentru a include aceste specii nu se recuperează după malnutriție. Terapiile actuale nu „repară” acest microbiom perturbat, spune Jeffrey Gordon.

Prin urmare, Jeffrey Gordon și Tahmeed Ahmed, un om de știință expert în malnutriție care conduce Centrul Internațional de Cercetare a Bolilor Diareice din Dhaka, Bangladesh, au încercat împreună cu colegii lor să afle care combinații de alimente ușor de obținut susțin cel mai mult creșterea numărului de bacterii sănătoase.

În noul studiu, ei și-au testat candidatul (MDCF-2) cu cele mai bune performanțe: un amestec complex de făină de năut, banană, soia și arahide și uleiuri, direcționate către microbiotă.

Aproximativ 120 de copii mici subnutriți din Dhaka au primit fie MDCF-2, fie suplimentul standard RUSF de două ori pe zi timp de 3 luni. La fiecare 2 săptămâni în timpul tratamentului și la o lună după terminarea tratamentului, cercetătorii au cântărit și măsurat copiii, au prelevat probe de sânge și au analizat bacteriile din fecale.

S-a dovedit nu numai că MDCF-2 a stimulat componentele sanguine legate de creștere – cum ar fi proteinele necesare dezvoltării corecte a oaselor, a sistemului nervos și a sistemului imunitar – dar și că a contribuit la o rată de creștere de două ori mai mare, față de cei care au primit RUSF.

Mai mult, 21 de tipuri de bacterii benefice s-au înmulțit considerabil. Creșterea în greutate a copiilor a continuat chiar și după terminarea tratamentului. „O cantitate mică din acest supliment alimentar poate vindeca de fapt malnutriția la copii”, a concluzionat Tahmeed Ahmed.

În prezent, peste 30 de milioane de copii din întreaga lume suferă de malnutriție acută moderată.

Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2021/04/food-supplements-alter-gut-bacteria-could-cure-malnutrition

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *