Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Un nouă metodă de monitorizare și prevenire a deteriorării celulelor nervoase după traumatisme craniene

Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a preveni deteriorarea celulelor nervoase ale creierului după vătămare, ceea ce a relevat, de asemenea, o potențială legătură între leziunile cerebrale traumatice (TBI) și boala Alzheimer.

Aceștia au descoperit, de asemenea, un nou biomarker al sângelui legat de degenerescența celulelor nervoase după leziuni, ceea ce este important, deoarece există o nevoie urgentă de biomarkeri de sânge pe baza cărora să poată fi diagnosticat TBI, respectiv evaluat gradul de severitate.

Înainte de acest studiu, se raportase anterior că o mică proteină din celulele nervoase, numită tau, a fost modificată printr-un proces chimic numit acetilare în creierele studiate post-mortem ale pacienților cu AD.

Loviturile violente la cap pot provoca leziuni traumatice ale creierului cu consecințe pe termen lung. Chiar și într-o formă ușoară, TBI pot duce la deteriorarea celulelor nervoase pe tot parcursul vieții, asociată cu o gamă largă de afecțiuni neuropsihiatrice.

În prezent, nu există medicamente care să protejeze celulele nervoase după leziuni. După îmbătrânire și moștenirea genetică, TBI reprezintă a treia cauză principală a bolii Alzheimer; totuși legătura dintre aceste două afecțiuni nu este deplin înțeleasă.

Etapele următoare ale cercetării implică o investigație suplimentară a aplicabilității ac-tau ca biomarker în boala neurodegenerativă și a potențialei utilități a administrării de diflunisal sau salsalat ca medicamente neuroprotectoare, precum și studierea mai profundă a mecanismelor prin care ac-tau cauzează deteriorarea celulelor nervoase.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210413124355.htm

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *