ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

  • Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu realizat oameni de știință ai Institutului de Cercetare pentru Inovare în Nutriție și Sănătate de la Universitatea Edith Cowan din Australia.
  • Printre alimentele bogate în vitamina K1 se regăsesc varza, spanacul, fasolea verde, avocado sau prunele uscate.
  • Cercetarea a fost publicată în revista științifică Food & Function.

Un nou studiu realizat de cercetători australieni de la Institutul de Cercetare pentru Inovare în Nutriție și Sănătate de la Universitatea Edith Cowan arată că un consum mai mare de vitamina K1 este asociat cu un risc mai scăzut de spitalizare pe termen lung din cauza fracturilor osoase la persoanele în vârstă.

În colaborare cu Universitatea din Australia de Vest, studiul a analizat relația dintre spitalizările cauzate de fracturi și aportul de vitamina K1 la aproape 1400 de femei australiene mai în vârstă, timp de 14,5 ani.

S-a descoperit că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 – echivalentul a aproximativ 125 grame de legume cu frunze închise la culoare – au avut cu 31% mai puține șanse de a avea vreo fractură în comparație cu participanții care au consumat mai puțin de 60 de micrograme pe zi.

Au existat rezultate pozitive și în ceea ce privește fracturile de șold, cei care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K1 reducându-și riscul de spitalizare aproape la jumătate, adică 49%.

Vitamina K1 îmbunătățește și sănătatea cardiovasculară

Dr. Marc Sim, coordonatorul studiului, a spus că rezultatele sunt o dovadă suplimentară a beneficiilor vitaminei K1, care s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

„Rezultatele noastre sunt independente de mulți factori stabiliți pentru ratele fracturilor, inclusiv indicele de masă corporală, aportul de calciu, statutul de vitamina D și boala prevalentă”, a spus el.

„Studiile de bază ale vitaminei K1 au identificat un rol critic în carboxilarea proteinelor osoase dependente de vitamina K1, cum ar fi osteocalcina, despre care se crede că îmbunătățește rezistența osoasă”, a mai spus cercetătorul.

„Un studiu anterior ECU indică că aportul alimentar de vitamina K1 mai mic de 100 de micrograme pe zi poate fi prea scăzut pentru această carboxilare. Vitamina K1 poate promova, de asemenea, sănătatea oaselor prin inhibarea diverșilor agenți de resorbție osoasă”, a completat dr. Sim.

Care sunt alimentele bogate în vitamina K1?

Potrivit dr. Sim, ideal este consumul a peste 100 de micrograme de vitamina K1 pe zi și, din fericire, nu este prea dificil de făcut.

„Consumarea zilnic de vitamina K1 poate fi realizat cu ușurință mănâncă 1-2 porții de legume precum spanac, varză, broccoli. Este un alt motiv pentru a urma regulile de sănătate publică, care susțin un aport mai mare de legume, inclusiv una sau două porții de legume cu frunze verzi – ceea ce este în conformitate cu recomandările studiului nostru”, a explicat coordonatorul studiului.

Alimente bogate în vitamina K1:

  • Legume: varză, spanac, broccoli, fasole verde.
  • Fructe: Prune uscate, kiwi, avocado

Studiul a fost publicat în revista „Food & Function”.

Surse: Edith Cowan University Australia/ sciencedaily.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *