ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

  • Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu realizat oameni de știință ai Institutului de Cercetare pentru Inovare în Nutriție și Sănătate de la Universitatea Edith Cowan din Australia.
  • Printre alimentele bogate în vitamina K1 se regăsesc varza, spanacul, fasolea verde, avocado sau prunele uscate.
  • Cercetarea a fost publicată în revista științifică Food & Function.

Un nou studiu realizat de cercetători australieni de la Institutul de Cercetare pentru Inovare în Nutriție și Sănătate de la Universitatea Edith Cowan arată că un consum mai mare de vitamina K1 este asociat cu un risc mai scăzut de spitalizare pe termen lung din cauza fracturilor osoase la persoanele în vârstă.

În colaborare cu Universitatea din Australia de Vest, studiul a analizat relația dintre spitalizările cauzate de fracturi și aportul de vitamina K1 la aproape 1400 de femei australiene mai în vârstă, timp de 14,5 ani.

S-a descoperit că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 – echivalentul a aproximativ 125 grame de legume cu frunze închise la culoare – au avut cu 31% mai puține șanse de a avea vreo fractură în comparație cu participanții care au consumat mai puțin de 60 de micrograme pe zi.

Au existat rezultate pozitive și în ceea ce privește fracturile de șold, cei care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K1 reducându-și riscul de spitalizare aproape la jumătate, adică 49%.

Vitamina K1 îmbunătățește și sănătatea cardiovasculară

Dr. Marc Sim, coordonatorul studiului, a spus că rezultatele sunt o dovadă suplimentară a beneficiilor vitaminei K1, care s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

„Rezultatele noastre sunt independente de mulți factori stabiliți pentru ratele fracturilor, inclusiv indicele de masă corporală, aportul de calciu, statutul de vitamina D și boala prevalentă”, a spus el.

„Studiile de bază ale vitaminei K1 au identificat un rol critic în carboxilarea proteinelor osoase dependente de vitamina K1, cum ar fi osteocalcina, despre care se crede că îmbunătățește rezistența osoasă”, a mai spus cercetătorul.

„Un studiu anterior ECU indică că aportul alimentar de vitamina K1 mai mic de 100 de micrograme pe zi poate fi prea scăzut pentru această carboxilare. Vitamina K1 poate promova, de asemenea, sănătatea oaselor prin inhibarea diverșilor agenți de resorbție osoasă”, a completat dr. Sim.

Care sunt alimentele bogate în vitamina K1?

Potrivit dr. Sim, ideal este consumul a peste 100 de micrograme de vitamina K1 pe zi și, din fericire, nu este prea dificil de făcut.

„Consumarea zilnic de vitamina K1 poate fi realizat cu ușurință mănâncă 1-2 porții de legume precum spanac, varză, broccoli. Este un alt motiv pentru a urma regulile de sănătate publică, care susțin un aport mai mare de legume, inclusiv una sau două porții de legume cu frunze verzi – ceea ce este în conformitate cu recomandările studiului nostru”, a explicat coordonatorul studiului.

Alimente bogate în vitamina K1:

  • Legume: varză, spanac, broccoli, fasole verde.
  • Fructe: Prune uscate, kiwi, avocado

Studiul a fost publicat în revista „Food & Function”.

Surse: Edith Cowan University Australia/ sciencedaily.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *