Potrivit unei analize recente a rezultatelor obținute în cadrul a două studii clinice despre afecțiunile oftalmologice, dieta mediteraneană este asociată cu o funcție cognitivă superioară. Această dietă se bazează mai mult pe fructe, legume, cereale integrale, semințe, pește și ulei de măsline. Dieta pare să aibă un rol important și în încetinirea procesului de degradare cognitivă.
Datele obținute de o echipă de cercetători americani de la Institutul Național pentru Ochi (parte din rețeaua Institutelor Naționale de Sănătate din SUA) au rezultat în urma studiilor derulate pe parcursul mai multor ani (AREDS și AREDS2) și publicate în data de 14 aprilie 2020 în jurnalul Alzheimer’s and Dementia.
Despre participanții la studiu care au ținut această dieta bazată mai mult pe consumul de pește timp de 10 ani, s-a constatat că au avut cea mai scăzută rată a declinului funcției cognitive. Astfel, cercetătorii au concluzionat că alimentația are un rol foarte important în menținerea sănătății neurologice.
Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/diet-may-help-preserve-cognitive-function