Studii clinice

Vaccinarea BCG – eficientă în lupta anti-coronavirus?

Peste 1 500 de cadre medicale din Olanda au fost incluse într-un studiu clinic încă în desfășurare, care caută să determine eficiența vaccinului BCG împotriva noului coronavirus. Întreaga lume științifică încearcă să afle, în prezent, dacă această soluție poate fi aplicată cu succes și împotriva SARS-CoV-2.

Un cercetător român studiază eficiența vaccinului BCG de zece ani

Românul Mihai Netea, expert în boli infecțioase, lucrează la Universitatea Radboud din Olanda și face parte din echipa de cercetători care supervizează acest studiu. Acesta studiază de zece ani efectul acestui vaccin asupra diverselor tipuri de infecții respiratorii. De-a lungul timpului, mai mulți oameni de știință au făcut supoziții și afirmații legate de efectele benefice ale acestuia și în cazul altor boli și afecțiuni respiratorii.

S.U.A.: un studiu controversat

Tot recent, a fost publicat pe site-ul medRxiv.org (care publică date despre studii și cercetări științifice) un studiu realizat de o echipă de cercetători de la New York Institute of Technology. Aceștia susțin că în țările care nu folosesc vaccinarea BCG rata de răspândire și mortalitatea sunt mult mai mari comparativ cu țările care au păstrat acest tip de imunizare în schema obligatorie de tratament. Trebuie ținut cont, însă, de faptul că rezultatele acestui studiu nu au fost încă validate de o instituție oficială sau de o autoritate medicală.

Studiul comparativ a analizat diferențele înregistrate în evoluția pandemiei actuale între :

  • SUA și țările est-europene;
  • Italia și Spania, față de Portugalia;
  • Populația fostei Germanii de Est față de locuitorii fostei Germanii de Vest, care, atâta timp cât au fost despărțite de Zidul Berlinului, au avut abordări diferite inclusiv în privința schemelor de vaccinare.

Germania: un studiu paralel, realizat de Institutul „Max Planck”

Cercetătorii germani au elaborat și ei, de curând, un studiu pe același subiect. Conform acestuia, vaccinul BCG ar putea fi folosit ca o soluție parțială și temporară, până la descoperirea unui vaccin eficient 100% în combaterea infectării cu COVID-19.

Un vaccin descoperit în 1921

Vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guerin) a fost introdus în uz pentru prima dată în 1921 și a fost creat pentru combaterea bacilului Koch, care provoacă tuberculoza. Acesta nu previne infectarea, dar reduce șansele de progresie ale bolii, reducând șansele de complicații grave (ex.: tuberculoza miliară, meningita tuberculoasă).

Mai multe țări au renunțat, însă, la protocolul de vaccinare cu mai mult timp în urmă. Printre acestea se numără S.U.A., Italia, Spania, Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie, Israel – țări în care pandemia de COVID-19 a evoluat fulminant.

Vaccinarea BCG în România

În România, vaccinarea BCG (profilaxia primară a tuberculozei) face parte din schema obligatorie. Toate vaccinurile incluse în această categorie sunt gratuite. Nou-născuții care au greutatea la naştere mai mare de 2500 grame sunt vaccinați în maternitate, încă din primele zile de viață. Acesta se administrează intradermic, în partea postero-externă a braţului stâng, în treimea medie. Până în 1993, România se număra printre țările care repetau vaccinul la copiii în vârstă de 7 ani.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Testul echilibrului într-un picior, rezultate interesante

2 Minute
O echipă internațională de cercetători în domeniul medicinei sportive a analizat datele clinice colectate în cadrul unui amplu studiu în…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

STUDIU: Carnea poate îmbunătăți sănătatea mentală, iar regimul vegan sau vegeterian poate provoca depresie

1 Minute
Un studiu recent despre alimentație a scos la iveală faptul că hrana vegetariană sau vegană ar putea cauza depresie, în…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

STUDIU: Vaccinul anti-HPV poate reduce cu până la 87% rata cancerului de col uterin

1 Minute
Cancerul de col uterin este o problemă medicală care afectează milioane de femei din întreaga lume. Un studiu recent, realizat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.