Uncategorized

Există un mod mai ușor de a administra insulina, dar nu a fost testat încă pe oameni

  • La scurt timp după ce insulina a fost descoperită în 1922, cercetătorii au încercat și au eșuat în încercarea de a realiza un supliment care să poată fi înghițit și care să aibă efecte de durată.
  • În prezent, cel mai eficient mod de administrare a insulinei pentru persoanele cu diabet este intruziv. Milioane de oameni din întreaga lume trebuie să își injecteze hormonul crucial sub piele de mai multe ori pe zi pentru a-și menține nivelul de glucoză în echilibru.
  • De ani de zile, oamenii de știință au căutat o alternativă mai ușoară, mai ieftină, mai convenabilă și mai puțin intruzivă pentru administrarea insulinei. O nouă abordare pare să fi venit cu o soluție, care până acum s-a dovedit eficientă în studiile preclinice pe animale.

Injectarea insulinei în țesuturile subcutanate permite proteinei să se absoarbă lent în organism și să fie transportată la ficat pentru a-și îndeplini misiunea. Atunci când este administrată prin gură,  moleculele sunt rapid descompuse de enzimele care digeră proteinele. Pentru ca o cantitate suficientă de medicament să treacă de aceste enzime și să ajungă în ficat, cercetătorii au descoperit că pot acoperi insulina cu materiale protectoare. Este o abordare eficientă care funcționează cel mai bine atunci când insulina este sub formă de nanoparticule.

În prezent este o metodă plină de potențial, dar aceste nanoparticule nu sunt atât de stabile pe cât și-ar dori chimiștii. Liofilizarea lor înainte de depozitare ajută, dar această practică necesită un conservant care umflă pastilele și reduce eficiența nanoparticulelor de insulină.

Spre deosebire de multe alte terapii orale testate în prezent, cea nouă, studiată de oamenii de știință din Canada, utilizează o abordare diferită: cercetătorii au „uscat prin pulverizare” insulina într-o cameră de evaporare, în loc de un congelator. Prin eliminarea crioprotectorului din amestec, particulele de insulină pot fi făcute și mai mici, permițând o eliberare mai rapidă a medicamentului în organism.

„Particulele mici au oferit o suprafață mare, astfel încât majoritatea medicamentelor asociate să se afle la suprafața particulelor sau aproape de aceasta, ceea ce a dus la o eliberare rapidă a medicamentelor”, scriu cercetătorii într-o nouă lucrare.

Noua pastilă este concepută pentru a se dizolva în gură, dar trebuie să fie protejată de enzimele din salivă. Pentru a face acest lucru, echipa a încapsulat medicamentul într-un zahăr fibros, care reduce grăsimile și colesterolul pe care organismul le absoarbe atât din alimente, cât și din medicamente.

În comparație cu alte forme de insulină orală realizate până acum, cercetătorii spun că această nouă metodă a arătat un profil mai rapid în testele realizate pe animale. În loc să aibă nevoie de 2 până la 4 ore pentru a acționa înainte de a se descompune rapid, noua pilulă orală acționează rapid și pentru o perioadă lungă de timp.

„Similar cu injecția de insulină cu acțiune rapidă, tableta noastră cu administrare orală se absoarbe după o jumătate de oră și poate dura aproximativ 2 până la 4 ore lungi”, spune inginerul de particule Alberto Baldelli de la Universitatea British Columbia.

De fapt, cea mai recentă versiune a medicamentului lor se presupune că prezintă aceleași beneficii în rândul rozătoarelor ca și insulina injectată. Autorii spun că aproape 100 % din medicamentul lor ajunge direct în ficatul șobolanilor.Aceste rezultate nu au fost încă publicate, dar dacă autorii au dreptate, cercetarea lor este departe de a se fi încheiat.

Testele pe oameni sunt încă departe, dar rezultatele inițiale sugerează că ar putea exista și alte modalități de a face din insulina orală o realitate în viitor.

„Aceste rezultate interesante arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei formule de insulină care nu va mai trebui să fie injectată înainte de fiecare masă, îmbunătățind calitatea vieții, precum și sănătatea mentală, a peste nouă milioane de diabetici de tip 1 din întreaga lume”, spune inginerul chimist Anubhav Pratap-Singh de la Universitatea British Columbia.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii cliniceUncategorized

Studiu: Persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un risc mai mare de AVC înainte de 60 de ani

2 Minute
Persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A pot avea un risc mai ridicat de a suferi un…
Uncategorized

Echinaceea: proprietăți și beneficii asupra sănătății

2 Minute
Echinaceea este una dintre cele mai populare plante medicinale din întreaga lume. A fost folosită din vremuri străvechi pentru tratarea…
Uncategorized

Variola Maimuței: primul deces în SUA

1 Minute
Luni, 12 septembrie 2022, Departamentul de Sănătate Publică din Los Angeles a anunțat primul deces din cauza variolei maimuței. Pacientul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *