Afecțiuni ale ochilorBOLI

Cataracta – cauze, simptome și tratament

Cataracta este o boală a ochiului care se manifestă prin pierderea progresivă a transparenței cristalinului. Astfel, lumina nu mai pătrunde suficient, iar pe retină nu se mai creează imagini clare. Chiar dacă, de regulă, apare la persoane cu vârste de peste 60 de ani, cataracta se poate instala la orice vârstă, în funcție și de alte probleme de vedere sau traumatisme suferite (se poate instala inclusiv la naștere).

Cauzele cataractei

Îmbătrânirea cristalinului se produce odată cu înaintarea în vârstă, dar cataracta poate avea la bază și alte cauze:

 • diabetul;
 • tratamentul de lungă durată cu cortizon;
 • bolile oculare (glaucom, miopie etc.);
 • iradierea;
 • consumul excesiv de alcool și tutun;
 • expunerea îndelungată la soare;
 • obezitatea;
 • tensiunea arterială crescută.

Cataracta poate fi și congenitală, provocată de anumite infecții sau de o dezvoltare anormală a fătului în uter. Poate fi descoperită la puțin timp după naștere sau în primii ani ai copilăriei. De asemenea, cazurile de cataractă din familie pot favoriza apariția acestei afecțiuni. Cataracta poate afecta un singur ochi, în cazul unui traumatism sau în cazul bolilor oculare, sau ambii ochi, situație caracteristică pentru cataracta care apare pe fondul vârstei înaintate a pacientului.

Simptome

În general, cataracta se dezvoltă lent, iar bolnavii nu conștientizează apariția acestei probleme medicale. Printre primele simptome ale cataractei, specialiștii notează o anumită senzație de strălucire a imaginilor și nevoia de mai multă lumină în timpul activităților desfășurate în interior. Alte simptome evidențiate sunt:

 • vederea în ceață;
 • diplopia (vedere dublă);
 • sensibilitate la lumină puternică atât în interior, cât și la lumină naturală;
 • modificarea rapidă a dioptriilor.

În cazul în care ochiul este afectat doar de cataractă, pacientul nu va avea dureri și nici nu va avea probleme cu lăcrimatul. Durerea, înroșirea ochilor sau lăcrimatul apar în cazul în care pacientul are și alte probleme de vedere asociate.

Tratament

Încă de la primele probleme de vedere se impune vizita la medicul oftalmolog. Un examen ocular făcut la timp poate remedia rapid problema sau o poate combate în stadiile incipiente.

După diagnosticare, primul pas în tratarea sau menținerea sub control a cataractei este purtarea ochelarilor. În momentul în care dioptriile se schimbă și ochelarii nu mai ajută vederea, cataracta se tratează prin intervenție chirurgicală.

Operația presupune introducerea unui cristalin artificial în sacul cristalinului. Intervenția (facoemulsificare) se face la microscop, cu anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute. Vindecarea completă a ochiului după intervenție se va face într-un interval de o lună.

Facoemulsificarea are un grad înalt de siguranță și riscuri minime pentru pacient. Extracția cristalinului cu ultrasunete și implantarea cristalinului artificial îi permite pacientului să plece acasă imediat după intervenție.

În cadrul unuia dintre ultimele studii în domeniu, cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că, depistată în faze incipiente, cataracta s-ar putea trata și fără intervenție chirurgicală. Studiul este legat de modul în care proteinele și biopolimerii naturali din ochi influențează lumina și arată că reglarea acestora remediază cataracta și evită intervenția chirurgicală.

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilor

Școala online și efectele oftalmologice

4 Minute
Pandemia de coronavirus a provocat schimbări majore în toate domeniile, inclusiv în învățământ. Școlile și-au modificat programul și modul de…
Afecțiuni ale ochilor

Astigmatismul - cauze, tipuri și simptome

4 Minute
Cauza cea mai probabilă pentru apariția astigmatismului este reprezentată de ereditate, iar printre factorii predispozanți se numără preexistența altor vicii…
Afecțiuni ale ochilor

Masca de protecție și protecția ochilor

4 Minute
Încă de la debutul pandemiei, specialiștii în sănătate publică au recomandat purtarea măștilor de protecție, alături de distanțare socială și…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *