ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Somnul precar crește riscurile de Alzheimer și de mortalitate

„Tulburările de somn și somnul insuficient s-au dovedit a fi asociate atât cu dezvoltarea și progresia bolii Alzheimer, cât și cu mortalitatea din toate cauzele”, susține dr. Rebecca S. Robbins de la Brigham and Women’s Hospital, Boston, care a efectuat un studiu pe această temă împreună cu colegii săi.

Studiul clinic publicat recent în revista Aging a analizat 2 812 adulți cu vârsta de peste 65 de ani din S.U.A.

Cercetătorii au examinat relația dintre caracteristicile somnului și dezvoltarea demenței incidente pe parcursul a 5 ani. Într-o analiză multivariată Cox complet ajustată, s-a constatat că persoanele care au dormit 5 ore sau mai puțin pe noapte au avut un risc aproape dublu de demență incidentă, față de cei care au dormit mai mult. Riscul de demență a fost, de asemenea, mai mare în rândul celor care au adormit mai greu (peste 30 de minute de la momentul în care au încercat să adoarmă).

În plus, riscul mortalității din toate cauzele a fost semnificativ mai mare în rândul persoanelor care au raportat dificultăți în menținerea vigilenței în unele zile sau în majoritatea zilelor, o calitate slabă sau foarte slabă a somnului și mai puțin de 5 ore de somn pe noapte.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/946144

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *