AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cervicita mucopurulentă: cauze, simptome și tratament

Cervicita este inflamația colului uterin, cauzată de un agent infecțios, obținut ca urmare a unui contact sexual neprotejat (fără prezervativ). Recunoscută pentru prima dată în categoria afecțiunilor medicale în anul 1984 și de cele mai multe ori asimptomatică, cervicita poate provoca complicații ale tractului genital superior în cazul netratării cu responsabilitate. Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de secrețiile vaginale și/sau sângerările între menstre. Dacă este ignorată, cervicita se poate răspândi în uter, în trompele uterine și în ovare. Este important să fie diagnosticată timpuriu și tratată corespunzător pentru a nu se ajunge la complicații, precum salpingită, endometrită, boală inflamatorie pelvină și diverse efecte adverse în cazul persoanelor gravide. De asemenea, prezența inflamației la nivel cervical poate avea un rol semnificativ în transmiterea virusului HIV. Nu în ultimul rând, femeile însărcinate ar trebui să fie atente la simptomele cervicitei, pentru a preîntâmpina complicațiile, cum ar fi sarcina ectopică, nașterea prematură, avortul spontan sau morbiditatea în etapa copilăriei noului-născut.

Cauzele cervicitei mucopurulente

Cauzele cervicitei pot fi de natură non-infecțioasă (iritarea colului provocată de diafragma cervicală / tampon / sterilet, dușul vaginal, latexul, cremele contraceptive, dezechilibrul hormonal, radiații, etc.) și infecțioasă (având sursa în Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Virusul Herpes Simplex, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium). La aproximativ 50% dintre pacientele cu cervicită mucopurulentă nu se poate stabili cu exactitate agentul patogen care a declanșat afecțiunea. De reținut faptul că această problemă medicală poate fi determinată de aceiași agenți patogeni responsabili de apariția uretritei la bărbați.

Simptome de cervicită mucopurulentă

Din punct de vedere clinic, cervicita poate fi acută sau cronică, aceasta din urmă fiind cea care determină cele mai multe cazuri. De obicei, infecția se manifestă prin prezența exudatului mucopurulent sau purulent din canalul endocervical (cervicită mucopurulentă) și/sau prin sângerări; ambele simptome pot fi prezente atât simultan, cât și separat. Este nevoie de o examinare ginecologică pentru a se stabili cu exactitate tipologia cervicitei.

În caz de cervicită cronică (cu cea mai mare incidență și, în majoritatea cazurilor, asimptomatică), infecția se poate extinde până la nivelul tractului genital superior. Drept urmare, pot apărea complicații, precum: salpingita, endometrita și boala inflamatorie pelvină. Totodată, inflamația cronică a colului uterin poate contribui la dezvoltarea cancerului; din punct de vedere statistic, România are cea mai mare rată de mortalitate din Europa ca urmare a cancerului de col uterin.

Deși studiile nu sunt reprezentative, efecte negative ale cervicitei au fost observate / asociate și în cazul femeilor însărcinate, dintre care menționăm: sporirea riscului de sarcină ectopică, stimularea nașterii premature, apariția avortului spontan și posibilitatea de deces a noului-născut încă din copilărie.

Alte simptome ale cervicitei:
• secreții vaginale;
• cantitate și culoare a secrețiilor vaginale modificate;
• sângerări între menstre sau după actul sexual;
metroragie (sângerare vaginală anormală, care nu este asociată ciclului menstrual și care apare la intervale neregulate);
• dureri la nivel abdominal;
• dureri în timpul sau după actul sexual;
• urinare frecventă;
• prurit (mâncărime a pielii).

Diagnosticul de cervicită mucopurulentă

Diagnosticul se pune ca urmare a:
examenului fizic, cu speculul, pentru a vizualiza pereții vaginali și ai colului uterin; este vorba despre cervicită mucopurulentă dacă se observă puroi dens, urât mirositor, de culoare galben-verde;
colposcopiei – examen medical al colului uterin, realizat cu un colposcop, pentru diagnosticarea patologiilor acestuia;
examenului bimanual – se verifică sensibilitatea și mărimea colului uterin, a uterului și a anexelor; în cazul cervicitei, pacienta simte durere la mobilizarea colului de către doctor.

Așadar, pentru un diagnostic corect, medicul va recolta probe de secreții vaginale. De asemenea, în cazul pacientelor cu ulcerații genitale, el poate solicita testarea serologică pentru sifilis. Dacă sunt descoperite veruci genitale, se impune realizarea unui test Babeș-Papanicolau. Iar în cazul în care sunt observate leziuni ale colului, va fi necesară efectuarea unei biopsii.

Tratament cervicită mucopurulentă

De cele mai multe ori, doctorul îți va recomanda antibiotice pentru a vindeca cervicită mucopurulentă. Dacă după 3-4 săptămâni simptomele sunt încă prezente, trebuie neapărat să consulți un specialist.
În cazul în care ai fost diagnosticată cu această infecție, cel mai probabil și partenerul tău va trebui să primească tratament. De ce este important acest aspect? Pentru că există șanse mari ca, ulterior vindecării, să-ți retransmită infecția fiindcă acesta este în continuare purtător. Totodată, ca să ai rezultate cât mai bune, recomandarea este să eviți contactul sexual pe toată durata tratamentului.

Cum previi cervicita mucopurulentă?

Poți diminua riscul de apariție a cervicitei mucopurulente dacă:
• ai contact sexual protejat (cu prezervativ);
• ai un partener sexual stabil;
• limitezi numărul partenerilor sexuali și, eventual, te informezi despre istoricul lor medical;
• consulți periodic doctorul pentru a investiga apariția unor infecții, deoarece tratamentul timpuriu oferă cele mai mari șanse de a evita complicațiile în ceea ce privește cervicita;
• eviți spălarea agresivă a zonei intime;
• folosești hârtia igienică din față înapoi, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în vagin.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *