Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice în organism. Magneziul ajută la menținerea funcției normale a nervilor și a mușchilor, susține un sistem imunitar sănătos, menține ritmul inimii constant și contribuie la menținerea unor oase sănătoase.
De asemenea, magneziul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Articolul prezintă tot ce trebuie să știi despre magneziu, rolul și proprietățile acestuia, precum și alimentele bogate în magneziu.
Ce trebuie să știi despre magneziu?
Magneziul, un mineral abundent în organism, este prezent în mod natural în multe alimente, adăugat în diverse produse alimentare, sub formă de suplimente alimentare, ca de exemplu: magneziu efervescent, săruri organice de magneziu, ulei de magneziu sau hidroxid de magneziu, precum și în unele medicamente (cum ar fi antiacidele și laxativele).
Magneziul este un co-factor în peste 300 de sisteme enzimatice care reglează diverse reacții biochimice din organism, inclusiv sinteza proteinelor, funcția musculară și nervoasă, controlul glicemiei și reglarea tensiunii arteriale.
Magneziul este necesar pentru producția de energie, fosforilarea oxidativă și glicoliza. Contribuie la dezvoltarea structurală a oaselor și este necesar pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului.
Rolul și proprietățile magneziului
Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organism. Este implicat în peste 600 de reacții celulare, de la fabricarea ADN-ului până la contractarea mușchilor.
În ciuda importanței sale pentru sănătate, până la 68% dintre adulți se confruntă cel puțin o dată în viață cu un deficit de magneziul, dar și cu exces de magneziu.
Beneficiile magneziului pentru sănătate
Magneziul este vital pentru multe funcții ale corpului. Consumul unei cantități suficiente din acest mineral poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare și migrenele.
Magneziul are următoarele beneficii:
- Sănătatea oaselor: în timp ce majoritatea cercetărilor s-au concentrat asupra rolului calciului în sănătatea oaselor, magneziul este, de asemenea esențial pentru formarea sănătoasă a oaselor. Magneziul poate îmbunătăți sănătatea oaselor atât direct, cât și indirect, deoarece ajută la reglarea nivelului de calciu și de vitamina D, care sunt alți doi nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor.
- Diabet: magneziul joacă un rol important în controlul glucozei și în metabolismul insulinei.
- Sănătatea sistemului cardiovascular: organismul are nevoie de magneziu pentru a menține sănătatea mușchilor, inclusiv al inimii, prin urmare joacă un rol esențial în sănătatea acesteia.
- Migrenele: terapia cu magneziu poate ajuta sau preveni durerile de cap.
- Sindromul premenstrual: administrarea de magneziu împreună cu vitamina B6 poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.
- Anxietate: nivelul de magneziu poate juca un rol esențial în tulburările de dispoziție, inclusiv în ce privește depresia și anxietatea.
Deficit de magneziu: simptome
Deficitul de magneziu este o problemă de sănătate adesea trecută cu vederea.
Printre simptomele deficienței de magneziu se numără:
- Crampe musculare
- Anxietate și depresie
- Osteoporoză
- Oboseală și slăbiciune musculară
- Tensiune arterială ridicată
- Astm
- Bătăi neregulate ale inimii
În cazul deficienței severe de magneziu este necesară o cură cu magneziu forte, inclusiv cu magneziu marin.
Alimente bogate în magneziu
Printre alimentele bogate în magneziu se numără:
- Ciocolata neagră
- Avocado
- Nucile
- Leguminoasele
- Tofu
- Semințele
- Cerealele integrale
- Peștele gras
- Bananele
Surse:
https://www.healthline.com/
https://ods.od.nih.gov/
https://www.medicalnewstoday.com/