Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Rolul magneziului în organism. Află care sunt cele mai bogate alimente în magneziu.

Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice în organism. Magneziul ajută la menținerea funcției normale a nervilor și a mușchilor, susține un sistem imunitar sănătos, menține ritmul inimii constant și contribuie la menținerea unor oase sănătoase.

De asemenea, magneziul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Articolul prezintă tot ce trebuie să știi despre magneziu, rolul și proprietățile acestuia, precum și alimentele bogate în magneziu.

Ce trebuie să știi despre magneziu?

Magneziul, un mineral abundent în organism, este prezent în mod natural în multe alimente, adăugat în diverse produse alimentare, sub formă de suplimente alimentare, ca de exemplu: magneziu efervescent, săruri organice de magneziu, ulei de magneziu sau hidroxid de magneziu, precum și în unele medicamente (cum ar fi antiacidele și laxativele).

Magneziul este un co-factor în peste 300 de sisteme enzimatice care reglează diverse reacții biochimice din organism, inclusiv sinteza proteinelor, funcția musculară și nervoasă, controlul glicemiei și reglarea tensiunii arteriale.

Magneziul este necesar pentru producția de energie, fosforilarea oxidativă și glicoliza. Contribuie la dezvoltarea structurală a oaselor și este necesar pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului.

Rolul și proprietățile magneziului

Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organism. Este implicat în peste 600 de reacții celulare, de la fabricarea ADN-ului până la contractarea mușchilor.

În ciuda importanței sale pentru sănătate, până la 68% dintre adulți se confruntă cel puțin o dată în viață cu un deficit de magneziul, dar și cu exces de magneziu.

Beneficiile magneziului pentru sănătate

Magneziul este vital pentru multe funcții ale corpului. Consumul unei cantități suficiente din acest mineral poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare și migrenele.

Magneziul are următoarele beneficii:

  • Sănătatea oaselor: în timp ce majoritatea cercetărilor s-au concentrat asupra rolului calciului în sănătatea oaselor, magneziul este, de asemenea esențial pentru formarea sănătoasă a oaselor. Magneziul poate îmbunătăți sănătatea oaselor atât direct, cât și indirect, deoarece ajută la reglarea nivelului de calciu și de vitamina D, care sunt alți doi nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor.
  • Diabet: magneziul joacă un rol important în controlul glucozei și în metabolismul insulinei.
  • Sănătatea sistemului cardiovascular: organismul are nevoie de magneziu pentru a menține sănătatea mușchilor, inclusiv al inimii, prin urmare joacă un rol esențial în sănătatea acesteia.
  • Migrenele: terapia cu magneziu poate ajuta sau preveni durerile de cap.
  • Sindromul premenstrual: administrarea de magneziu împreună cu vitamina B6 poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.
  • Anxietate: nivelul de magneziu poate juca un rol esențial în tulburările de dispoziție, inclusiv în ce privește depresia și anxietatea.

Deficit de magneziu: simptome

Deficitul de magneziu este o problemă de sănătate adesea trecută cu vederea.

Printre simptomele deficienței de magneziu se numără:

  • Crampe musculare
  • Anxietate și depresie
  • Osteoporoză
  • Oboseală și slăbiciune musculară
  • Tensiune arterială ridicată
  • Astm
  • Bătăi neregulate ale inimii

În cazul deficienței severe de magneziu este necesară o cură cu magneziu forte, inclusiv cu magneziu marin.

Alimente bogate în magneziu

Printre alimentele bogate în magneziu se numără:

  • Ciocolata neagră
  • Avocado
  • Nucile
  • Leguminoasele
  • Tofu
  • Semințele
  • Cerealele integrale
  • Peștele gras
  • Bananele

Surse:
https://www.healthline.com/
https://ods.od.nih.gov/
https://www.medicalnewstoday.com/

Related posts
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Mins read
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Mins read
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Mins read
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *