BOLIBoli de inimaSFATURI MEDICALE

Infarct Miocardic-emisiune cu medicul cardiolog și asistent universitar Andreea Lăcraru

Principala cauză de deces în România şi în Europa este reprezentată de bolile cardiovasculare, dintre care boala cardiacă ischemică este responsabilă de cele mai multe decese.

În această seară, de la ora 20.30 vom publica o emisiunea înregistrată cu doctorul Andreea Lăcraru, medic cardiolog și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie  „Carol Davila” din București. Doamna doctor va prezenta informații esențiale despre cauzele, simptomele și acțiunile necesare în cazul infarctului miocardic și va răspunde la întrebările pe care le-am primit de la public.

De la 20.30 pe pagina de Facebook Portalmed, canalul de Youtube, Twitter, Instagram și pe site, emisiunea cu doctor Andreea Lăcraru, despre infarctul miocardic.

INFARCT MIOCARDIC – definiție, generalități.

Infarctul miocardic reprezintă o urgență cardiologică. Aceasta poate pune în pericol viața și apare atunci când fluxul de sânge către mușchiul inimii se oprește. Acest flux de sânge la nivelul inimii este asigurat de către arterele coronare. Când una sau mai multe artere coronare se blochează sau se îngustează prin depunerea plăcilor de colesterol, fluxul de sânge prin acel vas scade. Apare astfel necroza miocardică, respectiv infarctul miocardic.  Infarctul miocardic poate avea mai multe cauze dar cel mai frecvent apare ca urmare a ocluziei, a astupării uneia dintre arterele coronare de către un cheag de sânge. Acesta s- a dezvoltat rapid la nivelul unei plăci de aterom, care s- a rupt. Astfel, porțiunea de miocard irigată  de artera coronară ocluzionată nu mai este alimentată de sânge și are loc necroza miocardică, adică moartea mușchiului inimii. Această necroză miocardică apare după câteva  minute de la închiderea vasului de sânge și se extinde progresiv, astfel încât după 4-6 ore cuprinde întreaga arie irigată de coronara ocluzionată. De aceea, este esențială înlăturarea precoce a obstacolului care a condus la ocluzia arterei coronare respective, pentru a opri evoluția necrozei și limitarea ariei de infarct.

Clasificarea infarctului miocardic.

Infarctul miocardic se clasifică de obicei în funcție de prezența sau absența supradenivelării de segment ST pe electrocardiogramă. Astfel există INFARCT MIOCARDIC fără supradenivelare de segment ST sau INFARCT MIOCARDIC subendocardic. Artera coronara nu este complet închisă, dar fluxul sangvin la nivelul vasului respectiv este semnificativ redus. Mai există și INFARCT MIOCARDIC cu supradenivelare de segment ST sau INFARCT MIOCARDIC transmural, în care coronara este complet închisă. Reperfuzia miocardică, deschiderea vasului respectiv trebuie realizată cât mai urgent posibil.

Factorii de risc pentru apariția infarctului miocardic.

Există factori de risc neinfluențabili, care țin de istoricul familial, vârstă, sex și factori de risc modificabili cum ar fi: obezitatea, fumatul, dislipidemia. Alți factori de risc care pot crește riscul de infarct miocardic sunt: stresul psiho-emoțional, sedentarismul, utilizarea anumitor medicamente sau substanțe psihotrope cum ar fi amfetaminele și cocaina. 

Infarctul miocardic apare mai frecvent la vârstnici, dar se poate întâlni și la pacienți mai tineri. Contrar tuturor așteptărilor, un pacient vârstnic poate tolera mai bine un infarct miocardic decât un pacient tânăr. O explicație este faptul că, deși în majoritatea cazurilor  infarctul miocardic se produce acut prin închiderea bruscă a arterei coronare principale. Există și situații în care vasul de sânge se îngustează progresiv pe parcursul mai multor ani iar pacientul poate experimenta dureri anginoase în anumite condiții, cum ar fi: suprasolicitarea fizică sau psihică, expunerea la temperaturi extreme. În aceste condiții, inima, că mecanism compensator, va dezvoltă o rețea sangvina colaterală. Adică, vase de sânge care să suplinească deficitul de sânge și oxigen de la nivelul miocardului. Astfel, atunci când apare ocluzia unei artere coronare principale la un pacient vârstnic, o parte din necesarul miocardic de oxigen va fi asigurat de aceste vase colaterale, care în cazul pacientului tânăr lipsesc. De aceea, decesul poate surveni mai rapid la un pacient tânăr.

Acesta este motivul pentru care recunoașterea imediată a semnelor de infarct și transportul rapid al pacientului la spital  sunt condițiile capitale care trebuie îndeplinite pentru salvarea vieții pacientului și limitarea consecințelor infarctului, cu atât mai mult cu cât  primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezintă o perioadă critică, din cauza  riscului de deces prin tulburări de ritm și prin riscul de extindere progresivă a ariei de necroză.

Complicațiile infarctului miocardic pot fi multiple

Așa cum spuneam, infarctul miocardic poate fi fatal dacă accesul la serviciile medicale nu se face în timp util. De aceea, la nivel național s-a dezvoltat un program de boli cardiovasculare care presupune transportul pacienților cu infarct miocardic la cel mai apropiat spital cu facilitate de efectuare a coronarografiei în vederea efectuării angioplastiei coronariene, adică a desfundării arterei coronare responsabile de infarct. Cu cât revascularizarea teritoriului miocardic afectat se face mai repede, cu atât inima se va recupera mai bine. Dacă zona de mușchi cardiac afectată este întinsă și infarctul evoluează de mai mult timp, riscurile de evoluție către insuficiență cardiacă sunt mari. Insuficiența cardiacă este principala complicație a infarctului miocardic , ea  poate fi temporară sau poate fi o afecțiune cronică rezultată din deteriorarea extensivă și permanentă a inimii și constă în incapacitatea acesteia de a pompa suficient sânge către țesuturi și organe. Alte complicații redutabile care pot apărea sunt: rupturi ale pereților inimii, pericardită sau acumularea de lichid în jurul inimii, care împiedică funcționarea normală a acesteia, tulburările de ritm și tulburările circulatorii.

De la 20.30, pe pagina de Facebook Portalmed, canalul de Youtube, Twitter, Instagram și pe site, urmăriți emisiunea cu doctor Andreea Lăcraru, despre infarctul miocardic.

Articole recomandate
LIFE STYLESFATURI MEDICALE

Disc menstrual sau cupa menstruală? Ce ne recomandă specialiștii FemiEko

3 Minute
Produsele menstruale reutilizabile și-au câștigat popularitatea în rândul femeilor din toată lumea pentru le ajută să simtă libertate de mișcare…
SFATURI MEDICALE

Noul rol de părinte poate modifica structura creierului bărbatului, arată un nou studiu

3 Minute
O nouă cercetare internațională a identificat modificări neurologice și în rândul taților care sunt la primul copil. Studiul este de…
SFATURI MEDICALEŞTIRI MEDICALESurse știri

Anticoncepționalele pot schimba comportamentul?

1 Minute
Primul anticoncepțional a fost aprobat în SUA în 1960. De atunci, contraceptivele hormonale sunt utilizate zilnic de peste 100 de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *