AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

TSH – când indică această analiză probleme ale glandei tiroide

Analiza TSH este un test sanguin care măsoară valoarea pe care o are hormonul cu același nume, secretat de către glanda tiroidă. Acest test este important nu doar pentru diagnosticarea bolilor tiroidiene, ci și pentru evaluarea eficienței diverselor tratamente.

Importanța analizei TSH

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, localizată lângă gât. Aceasta produce hormoni care reglează modul în care corpul folosește energia, dar joacă un rol important și în metabolism, controlul greutății, al temperaturii, al forței musculare și chiar al stării de dispoziție.

Testarea hormonului TSH (hormon stimulant tiroidian) măsoară cantitatea acestuia în sânge; este un hormon care acționează ca un mesager, fiind produs de glanda pituitară din creier, ce transmite tiroidei să îl secrete și să îl elibereze în sânge. Evaluarea nivelului său se face pentru a verifica dacă tiroida funcționează corespunzător și poate indica hipertiroidism în cazul unei hiperactivități a acesteia, respectiv hipotiroidism, în cazul unei hipoactivități. De asemenea, acest marker hormonal poate depista o boală tiroidiană chiar înainte de apariția simptomelor.

Testul TSH și interpretarea valorilor

Testarea TSH implică doar prelevarea de sânge de la nivelul venei brațului (la bebeluși prelevarea se face din călcâi) urmând ca mostra să fie analizată în laborator. Această analiză se poate face în orice moment al zilei și nu necesită nicio pregătire aparte (cum ar fi renunțarea la consumul de lichide sau alimente). Singurul inconvenient pe care îl prezintă analiza poate să fie înțepătura din braț, iar uneori poate apărea o ușoară învinețire locală.

În general, nu este necesară întreruperea medicației urmată în mod curent înainte de acest test, însă este indicat ca medicul să fie informat în prealabil despre medicamentele care sunt administrate de pacient (pot influența funcția tiroidiană – de exemplu, litiul poate crește șansele ca tiroida să funcționeze corect, fiind indicat testul TSH înainte de a lua acest medicament). Un rezultat modificat poate apărea și în funcție de momentul din zi în care se realizează testarea, de prezența unor afecțiuni medicale sau a sarcinii, precum și de schimbări în rutina de somn.

Dacă nivelul TSH este unul normal, poate fi verificat la interval de 6-12 luni sau în funcție de recomandarea medicului; conform Asociației Americane pentru Tiroidă, se consideră normal între 0.4 ș 4.0 mU/L. În situația unui rezultat anormal se impune tratamentul. De reținut că intervalul normal variază în funcție de vârsta persoanei respective și de prezența sarcinii (TSH crește treptat în timpul trimestrelor doi și trei de sarcină); valoarea TSH tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă.

Din punct de vedere statistic, femeile au șanse mai mari să se confrunte cu probleme tiroidiene comparativ cu bărbații; Biroul pentru Sănătatea Femeilor raportează că 1 din 8 femei a experimentat la un moment dat probleme tiroidiene, inclusiv hipertiroidism și hipotiroidism, riscul crescând în timpul sarcinii și al menopauzei. Din acest motiv, medicii monitorizează îndeaproape gravidele, un nivel prea mic sau prea mare de TSH putând influența riscul de pierdere a sarcinii și cauzând complicații asociate sarcinii precum preeclampsie, naștere prematură, greutate mică la naștere, insuficiență cardiacă congestivă.

Un nivel crescut al TSH este unul care depășește 4-5 mU/L înseamnă că sunt șanse mari să existe o tiroidă hipoactivă; atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni glanda pituitară produce o cantitate mai mare de TSH pentru a compensa. Tiroida hipoactivă poate apărea în următoarele situații:

  • Tiroidita Hashimoto – boală autoimună.
  • Tiroidita.
  • Tiroidită postpartum.
  • Deficiență de iod.

Simptomele hipotiroidismului includ: oboseală, creștere în greutate, umflarea feței și a gâtului, sensibilitate crescută la temperaturi reci, piele uscată, subțierea părului, ritm cardiac redus, menstruații neregulate sau excesive, probleme cu fertilitatea, depresie, constipație.

Un nivel redus al TSH indică o tiroidă hiperactivă, ceea ce poate apărea în următoarele situații:

  • Boala Graves (sistemul imunitar atacă glanda tiroidă).
  • Un exces de iod în organism.
  • Un exces de medicație tiroidiană.
  • Folosirea în exces a unui supliment natural care conține hormon tiroidian.
  • Tiroidită.
  • Noduli tiroidieni.

Există anumite medicamente precum steroizi, dopamină, analgezice opioide (morfina) care pot cauza o valoare a TSH redusă. De asemenea, un consum de biotină (o formă a vitaminei B) pot să cauzeze un fals nivel redus al TSH.

Simptomele hipertiroidismului includ: ritm cardiac rapid, slăbiciune musculară, nervozitate/irascibilitate, probleme cu somnul, diaree, scădere în greutate, schimbări în starea de dispoziție.

Diagnostic pentru un nivel TSH anormal

Pentru a diagnostica o boală a tiroidei nu este însă suficient rezultatul acestui test. Astfel, medicul specialist poate apela și la alte teste precum free T3, free T4, reverse T3 și anticorpi anti-TPO pentru a stabili dacă este necesar tratamentul.

Tratament pentru un nivel TSH anormal

Tratamentul în cazul unei tiroide hipoactive implică de obicei administrarea zilnică pe cale orală a unui hormon de sinteză tiroidian (dimineața pe stomacul gol, cu cel puțin jumătate de oră înainte de masă); în acest mod nivelurile hormonale vor reveni la normal și va dispărea senzația de oboseală, precum și scăderea în greutate. Pentru a verifica dacă doza este cea corectă, medicul va recomanda repetarea testului TSH la interval de 2-3 luni, ulterior verificarea având loc anual.

Tratamentul în cazul unei tiroide hiperactive poate presupune următoarele: iod radioactiv pentru a reduce activitatea tiroidei (sunt distruse celulele care produs hormoni tiroidieni), medicație antitiroidiană pentru a o împiedica să producă hormoni în exces, betablocanți pentru a scădea ritmul cardiac (apare în urma unui nivel ridicat al hormonilor tiroidieni), mai rar se apelează la intervenție chirurgicală (pentru extirparea tiroidei – de obicei se recomandă în cazul hipertiroidismului grav, pentru persoanele care nu pot urma medicația de primă intenție, precum și pentru cele care experimentează umflare puternică a gâtului). De asemenea, medicul va recomanda testări TSH regulate pentru a verifica dacă tiroida continuă să fie hiperactivă.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *