BOLIBoli hepatice

Hepatita C. Simptome, factori de risc, mod de transmitere

Hepatitele virale se află în top 10 boli infecţioase letale şi reprezintă principala cauză etiologică a cirozei şi a hepatocarcinomului. 400 milioane de oameni sunt afectaţi de hepatitele virale la nivel mondial. În fiecare an, sunt înregistrate aproximativ 1,4 milioane de decese cauzate de hepatitele virale. Datele statistice arată că hepatita C afectează în jur de 150 de milioane de persoane în întreaga lume.

Simptome

Persoana infectată poate să nu suspecteze această boală, pentru că simptomele sunt similare cu ale altor afecțiuni sau infecții virale. Cele mai frecvente sunt:

  • starea subfebrilă;
  • oboseala;
  • slăbirea accentuată;
  • icter (colorația în galben a ochilor și a pielii);
  • dureri musculare și articulare;
  • alergii și erupții cutanate;
  • scăderea apetitului, greață, disconfort abdominal.

Transmitere și factori de risc

Hepatita C se transmite pe cale sanguină sau prin contact sexual neprotejat. Pacienții infectați au contactat această boală fie prin intermediul instrumentarului medical nesterilizat, prin transfuzii cu sânge provenind de la persoane infectate, prin folosirea aceluiași ac de seringă (în special în cazul consumatorilor de droguri injectabile), prin contact sexual sau prin transmiterea de la mamă la făt. Există un risc de contaminare și prin folosirea în comun cu alte persoane a obiectelor de igienă personală: periuță de dinți, aparat de ras, instrumente pentru manichiură sau pedichiură. Aceasta se poate transmite și în urma unei vizite la un salon de cosmetică sau în timpul efectuării unui tatuaj sau body-piercing.

Virusul hepatitei C este de 10 ori mai contagios decât HIV (care provoacă SIDA) și poate supraviețui pe suprafețele contaminate până la 16 ore. În prezent, încă nu există un vaccin care să protejeze împotriva îmbolnăvirii, dar există soluții de tratament eficiente (interferon, ribavirină, antivirale care acționează direct).

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Boala polichistică hepatică. Cauze și simptome

2 Minute
Boala polichistică hepatică este o afecțiune genetică rară. Boala polichistică hepatică determină apariția de chisturi benigne, de diferite dimensiuni, în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Ce analize hepatice sunt necesare pentru evaluarea funcției hepatice

3 Minute
Testele funcției hepatice, cunoscute și sub numele de analize medicale pentru afecțiuni hepatice sau analize hepatice, ajută la determinarea sănătății…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Insuficiența hepatică acută

3 Minute
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp și îndeplinește mai multe funcții, principalul rol fiind de a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *