BOLIDermatologie

Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată

Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii, caracterizată prin înroșire, umflare și formarea de cojițe (scuame). Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul scalpului, feței, urechilor, umerilor, axilelor și pieptului. Mai mult de jumătate din populația lumii este afectată de cea mai frecventă manifestare a acestei afecțiuni, și anume mătreața.

Cauze

Motivul pentru care apare această afecțiune nu a fost încă identificat cu exactitate. Totuși, au fost observați câțiva factori favorizanți: temperatura excesivă, stresul, sistemul imunitar slăbit, igiena precară, predispoziția genetică, reacțiile anormale ale sistemului imunitar față de unele ciuperci care există în mod normal în flora bacteriană a pielii, alte boli dermatologice și anumite medicamente. Numele dermatitei seboreice este legat de faptul că apare cu precădere în zonele corpului care produc o cantitate mai mare de sebum. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii cu vârsta de până la 3 luni, adolescenții și adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile.

Simptome

Manifestările sunt similare sau parțial comune cu ale altor boli de piele, așa cum sunt psoriazisul, eczemele, dermatita atopică sau chiar reacțiile alergice. Una dintre formele ușoare ale bolii este mătreața. În cazuri mai grave, se formează leziuni roșii, inflamate, care pot să dispară și să reapară la anumite intervale de timp. În general, afecțiunea se manifestă prin formarea de coji sau cruste, înroșirea pielii și mâncărimi. Netratată, poate duce la subțierea pielii, căderea părului, infecții bacteriene sau fungice. La unii pacienți este nevoie de biopsie, pentru eliminarea posibilității existenței altor boli (dermatită atopică, psoriazis, rozacee, pitiriazis versicolor etc.).

Tratament

Tratamentul va fi urmat doar la indicația medicului specialist și poate fi intern (medicamente antifungice) sau extern (șampoane, geluri, creme, unguente cu corticosteroizi și/sau antifungice).

Prevenția constă în primul rând în păstrarea unei igiene stricte și folosirea produselor cosmetice hidratante, fără alcool, adecvate tipului de piele.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *