BOLIDermatologie

Cum ne îngrijim pielea vara

Cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii pe timp de vară

Căldura, umezeala și anumite substanțe din plante sunt principalii factori favorizanți ai afecțiunilor și bolilor de piele specifice sezonului cald. Cele mai frecvente dintre acestea sunt următoarele:

  • micozele – pot fi luate atât din natură, cât și din piscine sau alte locuri publice insuficient igienizate. Pot fi localizate pe toată suprafața pielii, dar mai ales pe mucoase și pe picioare.
  • urticaria de contact – apare ca reacție alergică la contactul pielii cu anumite substanțe din plante (iris, lalele, căpșuni, bumbac, susan, muștar etc.) sau ca reacție la reazele soarelui. Se caracterizează prin apariția de plăci roșii și umflate la nivelul pielii, însoțite de mâncărime.
  • reacțiile fototoxice – sunt provocate de plantele care eliberează substanțe fotosensibile (frunzele de lămâi, portocal, morcovi, țelină etc.). Pe suprafața pielii apar bășici sau leziuni cu aspect de biciuire.

Radiațiile ultraviolete și efectul lor asupra sănătății

O atenție deosebită trebuie acordată, pe timp de vară, expunerii la razele ultraviolete. Medicii romani și greci puneau mare preț pe băile de soare cu mii de ani în urmă. Influența soarelui asupra sănătății este incontestabilă și în prezent: acestea sunt recomandate pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, printre care psoriazisul, depresia, rahitismul, afecțiunile respiratorii și diverse tipuri de infecții. Totuși, granița dintre prea mult și prea puțin este sensibilă, iar o expunere exagerată la razele ultraviolete poate să provoace probleme serioase de sănătate, de la insolație până la cancer de piele.

Îngrijirea pielii vara

Soarele, vântul, căldura, praful și transpirația pot deveni agresive pentru piele, mai ales pe timpul verii. În această perioadă, este foarte important să ne hidratăm intern (consumând cel puțin 2 litri de lichide zilnic), cât și extern (folosind creme și loțiuni hidratante). De asemenea, se recomandă folosirea unor produse dermato-cosmetice cu filtru UV. În ceea ce privește substanțele iritante din plante, persoanele cu un istoric alergic trebuie să evite contactul direct al pielii cu acestea. Înainte și după ce mergem la piscină, este obligatoriu să facem duș.

Chiar dacă traversăm o perioadă în care stăm mai mult acasă și mulți dintre noi vedem soarele mai mult de la fereastră sau de pe balcon, aceste informații ne sunt de folos pe termen lung și de fiecare dată când ieșim din case, pentru necesitățile stringente. De asemenea, este foarte util să cunoaștem toate aceste detalii și să fim pregătiți pentru momentul în care vom putea merge în natură, la mare sau la piscină fără restricții.

Articole recomandate
Dermatologie

Piele crăpată iarna și cum o poți preveni

5 Minute
E posibil să remarcăm, mai ales în timp iernii, că avem piele crăpată și să presupunem că frigul este motivul….
Dermatologie

Tu știi de ce are nevoie pielea ta? Sfaturi pentru o piele corect îngrijită

5 Minute
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea are capacitatea de a se regenera la fiecare 27 de zile….
Alimentație sănătoasăDermatologie

Zece alimente care agravează acneea

5 Minute
Coșurile pe care le aveai pe față în adolescență ți-au apărut din nou. Iar astăzi aveai programată acea întâlnire importantă….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.