BOLIDermatologie

Rozaceea – cauze și tratament

Pielea este un țesut care protejează organismul de pericolele din mediul înconjurător. Aceasta acționează ca o barieră și în același timp reglează temperatura corpului. De aceea, este foarte important ca ea să fie permanent îngrijită. Bolile de piele pun în pericol sănătatea întregului organism și afectează deopotrivă starea psihică. Multe dintre bolile de piele dau simptome neplăcute: roșeață, arsuri, umflături și mâncărimi. Printre cele mai frecvente boli de piele se numără acneea, eczemele, dermatita, alunițele, rozaceea și cancerul de piele. 

Rozaceea este o afecțiune dermatologică cronică. Are o manifestare ciclică, adică există perioade când boala se poate manifesta agresiv și perioade în care aparent boala dispare sau are o evoluție încetinită. Rozaceea apare în special la femei, însă nici bărbații nu sunt scutiți de risc. Boala nu este contagioasă. În general, rozaceea apare după vârsta de 30 de ani.

Cauze

Cauzele apariției rozaceei nu sunt bine cunoscute încă. Există, însă, câțiva factori considerați a fi de risc și posibil declanșatori:

  • predispoziție genetică: rozaceea afectează în principal persoanele cu păr blond sau roșcat și cu ochi albaștri sau verzi;
  • vascular: fluxul sanguin la nivelul feței este mai crescut, iar vascularizarea superficială, comparativ cu alte zone ale corpului.
  • infecțios: se presupune că un anumit microorganism care trăiește în mod normal pe piele ar putea, în anumite cazuri, să declanșeze boala;
  • factorii de mediu: expunerea la soare, vânt sau frig și modificări bruște ale temperaturii.
  • alți factori care pot contribui la apariția și/sau agravarea rozaceei: exercițiile fizice intense, alimentele fierbinți sau picante, fumatul, instabilitatea emoțională, stresul, anumite medicamente (cum este cortizonul), utilizarea dermato-cosmeticelor pe bază de alcool sau ulei.

Simptome

În faza inițială, intermitentă, rozaceea se manifestă prin înroșire în zona centrală a feței (nas și obraji), în general declanșată de alimente calde sau picante, băuturi calde, efort fizic excesiv, emoții puternice.

Etapa I – Rozacee eritemato-telangiectazică: eritem (roșeață) care persistă mai mult de trei luni pe frunte, bărbie și obraji. Pielea devine aspră și deshidratată. Pot apărea senzații de usturime, mâncărime sau înțepături la nivelul feței.

Etapa a II-a A – Rozacee papulo-pustuloasă: pe zona inițială a eritemului apar atât papule (proeminențe) roșii, cât și pustule (leziuni ale pielii care arată ca o veziculă plină de puroi) cu cap alb. Porii sunt dilatați. Pielea este deshidratată, aspră și apar descuamări. Bolnavul continuă să simtă mâncărimi, usturimi și înțepături. Leziunile se vindecă în câteva săptămâni, fără să lase urme.

Etapa a II-a B – Apar noduli mari și dureroși, care deformează fața. Pielea este grasă și are aspect de coajă de portocală, cu porii larg deschiși. Zona cea mai afectată este nasul.

Simptomele diferă de la femei la bărbați. În timp ce femeile care suferă de rozacee au pielea uscată și sensibilă la schimbările de temperatură, bărbații se confruntă în general cu piele de tip seboreic.

Riscuri și complicații

Rozaceea este o boală care nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentelor. Netratată, rozaceea poate evolua ușor către formele sale grave. Pe lângă faptul că afectează fizic bolnavul, rozaceea aduce cu sine implicații de ordin psihic. Din cauza acestei afecțiuni, persoanele care suferă de rozacee au diverse frustrări, evită contactele sociale și sunt afectate emoțional.

Abordări terapeutice

Tratamentul se face numai după stabilirea diagnosticului și numai la indicațiile medicului dermatolog, care va stabili complexitatea terapiei.

Recomandări

În nici un caz nu încercați să vă tratați singuri acasă. Terapiile nepotrivite pot duce la complicații greu de reparat. Fiecare organism este unic, așa că și tratamentul va fi la fel.

  • Evitați soluțiile care conțin alcool.
  • Spălați fața numai cu apă călduță.
  • Evitați folosirea produselor de machiaj impermeabile.
  • Pe cât posibil, evitați expunerea la factorii externi care pot agrava rozaceea.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *