LIFE STYLE

Controlul greutății și somnul odihnitor, posibile beneficii ale frigului pentru organism

Temperaturile scăzute sunt asociate cu prezența virusurilor de gripă și răceală, pentru că frigul antrenează circulația acestora. Însă putem vorbi și despre beneficii ale frigului asupra organismului. Expunerea la temperaturi scăzute favorizează accelerarea proceselor metabolice, în urma cărora se produc hormoni care ajută la buna funcționare a organismului. Se pare că frigul ne-ar putea ajuta să dormim mai bine, să avem o mai bună circulație a sângelui și să atenuăm problemele articulare.

De ce este bine să stăm în frig: beneficii

În ciuda tuturor problemelor medicale pe care vremea rece le-ar putea crea, putem vorbi și despre beneficii ale frigului. Oamenii de știință au realizat studii referitoare la modul în care ne pot influența, în mod pozitiv, temperaturile scăzute. Astfel, au fost descoperite posibile beneficii ale frigului pentru organism:

  1. Posibile efecte în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 și obezitate. Frigul are capacitatea de a îmbunătăți procesele metabolice din organism, iar acest efect ar putea fi benefic pentru persoanele diagnosticate cu obezitate sau diabet. „Expunerile repetate la frig pot îmbunătății nivelul de insulină și reduce glicemia în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2”, se arată în studiul denumit „Examinarea beneficiilor expunerii la frig în cazul persoanelor care suferă de obezitate și diabet de tip 2”, publicat de Societatea Americană de Psihologie.
  2. Poate îmbunătăți calitatea somnului – potrivit medicalnewstoday.com, temperaturile scăzute ne pot ajuta să dormim mai bine. Specialiștii explică faptul că, în dormitor, temperatura ambientală nu ar trebui să depășească 19 grade Celsius. Temperaturile ridicate, de peste 23 de grade Celsius, ne pot crea probleme de somn. Se pare că persoanele care suferă de insomnie se confruntă cu această problemă din cauza faptului că își expun corpul la temperaturi mari, atunci când merg la culcare.
  3. Un posibil remediu în lupta cu kilogramele în plus – atunci când suntem expuși la frig, corpul nostru începe să tremure. În timpul acestui proces, se pare că organismul arde grăsimile. Se pare că expunerea la frig pentru 15 minute ar putea același efect asupra siluetei precum o oră petrecută în sala de antrenamente.
  4. Ar putea ajuta oasele și circulația – printre posibilele beneficii ale frigului se numără și reglarea circulației și ameliorarea durerilor articulare. Tremuratul din cauza expunerii la temperaturi scăzute antrenează și circulația sanguină. Sângele circulă mai intens în organism, ajutând, totodată, și creierul să-și îmbunătățească funcțiile. De asemenea, senzația de tremurat ajută la tonifierea musculară și articulară. Mușchii sunt primii care reacționează la frig, prin contracții repetate.
  5. Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii – datorită capacității de a favoriza circulația sanguină, frigul poate avea efecte benefice și asupra pielii. Sângele transportă mai ușor substanțele minerale și nutrienții în organism. O parte din aceste substanțe sunt utilizate de corp pentru întreținerea pielii.

Ce este crioterapia?

Având în vedere posibilele beneficii ale frigului, oamenii de știință au folosit temperaturile scăzute în scopuri medicale. Astfel, a fost dezvoltată „crioterapia” sau „terapia prin frig”. Este o tehnică medicală prin care corpul este expus la temperaturi foarte scăzute, pentru câteva minute. Potrivit healthline.com, această tehnică medicală ar putea avea mai multe beneficii pentru organism:

  1. Reduce simptomele migrenei – crioterapia ar putea fi benefică în cazul persoanelor care suferă de migrene, prin răcirea terminațiilor nervoase din jurul gâtului.
  2. Ar putea ajuta în lupta cu stresul – expunerea la temperaturi scăzute antrenează metabolismul. Crioterapia ajută corpul să elibereze endorfină, al cărei rol este de a relaxa organismul și de a-l ajuta să se odihnească.
  3. Ameliorează simptomele dermatitei atopice – dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică ce afectează pielea. Crioterapia poate îmbunătăți capacitatea antioxidantă a sângelui și poate reduce această inflamație de la nivelul pielii.
  4. Poate reduce durerile de articulații – expunerea întregului corp la temperaturi scăzute poate reduce durerea articulațiilor. Frigul relaxează nervii inflamați și astfel țesuturile articulare nu mai sunt dureroase.

Crioterapia are și câteva efecte secundare care, din fericire, dispar într-un timp scurt. Persoanele care au folosit această tehnică medicală au raportat roșeață apărută pe piele, amorțeală și furnicături.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *