AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Tulburări menstruale: ce sunt, de ce apar și cum le poți gestiona?

Se numesc tulburări menstruale acele simptome fizice sau emoționale perturbatoare care apar chiar înainte sau în timpul menstruației.

În mod obișnuit, o perioadă menstruală durează între patru și șapte zile. Printre exemplele de tulburări menstruale se numără menstruațiile care au loc la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile distanță, lipsa a trei sau mai multe menstruații la rând și fluxul menstrual mai abundent sau mai ușor decât de obicei.

Articolul prezintă principalele tipuri de tulburări menstruale, cauzele acestora, ce ar trebui să faci pentru a le gestiona și când ar trebui să te îngrijorezi.

Ce înseamnă tulburări menstruale?

Majoritatea femeilor au perioade menstruale care durează între patru și șapte zile. De obicei, menstruația unei femei apare la fiecare 28 de zile, dar ciclurile normale pot varia de la 21 la 35 de zile.

Printre tulburările menstruale se numără:

 • Menstruații care au loc la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile distanță între ele
 • Lipsa a trei sau mai multe menstruații la rând
 • Flux menstrual care este mult mai abundent sau mai ușor decât de obicei
 • Cicluri menstruale care durează mai mult de șapte zile
 • Ciclcuri menstruale însoțite de dureri, crampe (numite popular și durere de ovare), greață sau vărsături
 • Sângerări sau pete care apar între menstruații sau după sex

Exemplele de tulburări menstruale includ:

 • Amenoreea: absența unei menstruații timp de 90 de zile sau mai mult este considerată anormală cu excepția cazului femeilor însărcinate, care alăptează, care trec prin menopauză, sau al fetelor tinere.
 • Oligomenoreea: cicluri care apar rar
 • Dismenoree: cicluri foarte dureroase

Cauzele tulburărilor menstruale

Printre cauzele care duc la tulburări menstruale se numără:

 • Tulburări menstruale cauzate de stres: stresul și stilul de viață, creșterea sau pierderea unei cantități semnificative în greutate, dietele, sau alte perturbări în rutina zilnică pot avea un impact asupra ciclului menstrual
 • Pilulele contraceptive și orice tulburări hormonale menstruale: prin combinația de hormoni pe care o conțin, pilulele contraceptive previn sarcina împiedicând ovarele să elibereze ovule motiv pentru care pot produce tulburări menstruale
 • Polipi uterini sau fibroame
 • Endometrioza
 • Boala inflamatorie pelvină
 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Tulburări menstruale în premenopauză

Ce ar trebui să faci dacă te confrunți cu probleme menstruale?

Dacă oricare aspect al ciclului menstrual s-a modificat, trebuie să ții o evidență exactă a momentului în care acesta începe și se termină, inclusiv cantitatea de flux și dacă ai cheaguri mari de sânge. Este important să ții și o evidență a oricăror altor simptome, cum ar fi sângerările dintre menstruații și crampele sau durerile menstruale pentru a da toate aceste informații medicului.

Când ar trebui să vă îngrijorați?

Atunci când apar tulburări menstruale este important, în primul rând să fim foarte atente la toate simptomele inclusiv la cele care apar chiar înaintea ciclului menstrual și să le putem descrie cu exactitate medicului.

Când observăm tulburări menstruale ca cele descrise mai sus, după o atentă observație, este important să consultăm medicul și să urmăm indicațiile acestuia.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthywomen.org/
https://my.clevelandclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *