Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Cancerul oral – simptome, tratament

Este considerat cancer bucal, sau cancer oral, orice tip de carcinom apărut la nivelul cavității orale sau oro-maxilo faciale și este încadrat în categoria cancerului capului și al gâtului. Articolul prezintă: ce este cancerul oral, simptomele, cauzele, tipurile de cancer oral, dar și cum poate fi depistat.

Diversele tipuri de cancer oral pot apărea pe suprafața limbii, în interiorul obrajilor, pe suprafața planșeului bucal, pe buze sau gingii. De asemenea, cancer oral este și cel apărut la nivelul glandelor salivare, al amigdalelor sau în faringe, dar acestea sunt forme mai puțin frecvente.

Diagnosticarea precoce a oricărui tip de cancer oral este esențială și pentru aceasta este importantă informarea medicului asupra oricărui tip de modificări, sângerări, leziuni suspecte și care nu se vindecă în cavitatea orală sau în zona buzelor, precum și în cazul inflamării ganglionilor din zona gâtului.

Conform studiilor, cei mai predispuși la a dezvolta cancer oral sunt bărbații tineri, cu vârste de până în 50 ani, iar explicația este că tot mai mulți bărbați sunt purtători ai virusului Papilloma uman (HPV). Principalii factori de risc ce duc la apariția unui cancer oral sunt fumatul, consumul de tutun sau sub alte forme, consumul excesiv de alcool și expunerea excesivă la soare.

Citește în continuare și află mai multe informații despre această afecțiune.

Ce este cancerul oral

Se numește cancer oral orice formă de cancer care se dezvoltă în anumite părți ale cavității orale sau oro-maxilo-faciale. Acest tip de cancer bucal, numit cancer oral, este încadrat în categoria cancerului capului și al gâtului. Formele de cancer oral sunt cel mai adesea întâlnite la nivelul buzelor, limbii sau planșeului bucal, dar pot fi afectate și laringele, amigdalele și glandele salivare.

În cazurile avansate de cancer oral, acesta se poate răspândi în organism prin intermediul sistemului limfatic. Celulele canceroase din cancerul oral pătrund în sistemul limfatic și sunt transportate prin intermediul acestuia apărând, mai întâi, în preajma ganglionilor localizați în zona gâtului.

Simptomele cancerului oral

Pentru diagnosticarea unui cancer oral este foarte important să fie identificate simptomele din faza incipientă, de aceea este esențial să comunicăm medicului orice modificare de la nivelul oro-facial.

Cele mai frecvente simptome de cancer oral includ:

 • umflături/ îngroșări, pete aspre/cruste pe buze gingii sau alte zone din cavitatea oro-facială
 • pete albe sau roșii în cavitatea bucală
 • sângerări inexplicabile
 • amorțeală inexplicabilă, pierdere de sensibilitate sau durere/sensibilitate în orice zonă a feței, gurii sau gâtului
 • răni persistente pe față, gât sau gură care sângerează ușor și nu se vindecă în două săptămâni
 • dificultate la mestecat sau înghițit, la vorbit sau la mișcarea maxilarului sau a limbii
 • răgușeală, durere cronică în gât sau schimbarea vocii
 • dureri în ureche
 • umflături sau dureri la nivelul maxilarului

Cauzele apariției cancerului oral

Principalele cauze de cancer oral sunt consumul de tutun și alcool. Alte posibile cauze care pot duce la apariția unui cancer oral sau care pot favoriza dezvoltarea acestuia sunt:

 • papilomavirusul uman (HPV)
 • virusul Epstein-barr
 • antecedente familiale de cancer oral
 • igiena orală precară și bolile gingivale

Tipuri de cancer oral

În diagnosticul de cancer oral, acesta este clasificat în funcție de tipul de celulă în care cancerul (carcinomul) începe să se dezvolte. Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer oral. Celulele scuamoase se găsesc în multe zone ale corpului, inclusiv în interiorul gurii și în piele.

Tipuri de cancer oral mai puțin frecvente sunt:

 • adenocarcinomul: cancer oral care se dezvoltă în interiorul glandelor care secretă substanțe în interiorul corpului sau în afara acestuia. Acest tip de cancer oral afectează glandele salivare minore care acoperă gâtul și gura.
 • sarcomul: cancer oral care se dezvoltă din anomalii ale oaselor, cartilajelor, mușchilor. Întâlnit la vârstnici, îndeosebi de sex masculin, acest tip de cancer oral are o evoluție lentă care se poate prelungi pe o durată de până la 15 ani.
 • melanomul malign oral: cancer oral care se dezvoltă în celulele care produc pigmentul pielii, cunoscute și ca melanocite.
 • limfomul: tip de cancer oral care se dezvoltă din celule care se găsesc de obicei în glandele limfatice, dar care pot crește și în gură.

Cum poate fi depistat cancerul bucal?

Pentru depistarea unui cancer oral este foarte importantă consultarea unui medic atunci când pacientul depistează orice modificare sau leziune la nivelul cavității bucale sau a buzelor.

Primul semn care ar trebui să ridice suspiciunea prezenței unui cancer oral este mărirea exagerată a ganglionilor. De asemenea, se poate observa că, la palpare, aceștia devin duri și imobili. Potrivit studiilor, ganglionii din zona gâtului sunt singurii care suferă modificări în majoritatea tipurilor de cancer oral, cum ar fi cancerul limbii, al sinusurilor sau amigdalelor.

Pentru a diagnostica un cancer oral, medicul specialist poate recomanda investigații precum: endoscopie, biopsie, radiografie (pentru a vedea dacă sunt prezente celule canceroase în maxilar, plămâni sau piept), scanări de tip CT sau RMN (pentru a determina localizarea, stadiul și răspândirea celulelor canceroase).

Prevenirea cancerului bucal

Nu există nicio modalitate dovedită de a preveni apariția unui cancer oral, cu toate acestea, se poate reduce riscul de apariție de cancer oral prin câteva modalități:

 • renunțarea la fumat sau la mestecarea tutunului
 • consumul de alcool cu moderație
 • evitarea expunerii excesive la soare a buzelor și protejarea acestora de soare prin aplicarea unui produs de protecție solară la fiecare expunere
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *