Psihiatrie

Claustrofobia – cauze, simptome, tratament

Claustrofobia reprezintă o tulburare de anxietate provocată de frica de spații înguste. Ea se poate manifesta prin teama de a nu rămâne blocat într-un anumit loc. Cei care se confruntă cu această problemă au raportat simptome ale claustrofobiei atunci când s-au așezat pe scaunul dentistului sau chiar când au rămas blocați în trafic. De cele mai multe ori, claustrofobia poate determina atacuri de panică. Numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă este ridicat. Până la 40% din populația globului are o predispoziție pentru claustrofobie.

Cu toate acestea, foarte puțini oameni care prezintă simptome specifice claustrofobiei cer ajutorul terapeuților pentru a-și putea învinge temerile. În acest articol îți vom explica ce declanșează claustrofobia și cum o poți ține sub control, astfel încât să ameliorezi impactul pe care teama legată de locuri și spații strâmte o are asupra activităților tale zilnice.

Ce este claustrofobia?

Potrivit medicalnewstoday.com, claustrofobia este definită ca fiind o frică irațională de spații înguste, din cauza căreia putem suferi un atac de panică. Numele de claustrofobie este compus din cuvintele de origine latină claustrum – care înseamnă „închis într-un loc” și greacă, phobos – care înseamnă „frică”. Este consideră una dintre cele mai comune fobii.

Claustrofobia se poate manifesta atunci când ne aflăm într-un lift, într-o cameră de mici dimensiuni, fără geamuri și chiar și atunci când zburăm cu avionul. Unii oameni au avut simptome specifice claustrofobiei și în momentul în care au purtat haine mulate pe gât. Un studiu statistic realizat în Statele Unite ale Americii de către Health Research Funding arată că peste 5% din populația din SUA poate avea predispoziție pentru claustrofobie.

Diagnosticarea claustrofobiei

De cele mai multe ori, problemele pe care claustrofobia le provoacă sunt descoperite în timpul ședințelor de terapie, când pacienții cer ajutorul specialiștilor în legătură cu alte probleme, precum  anxietatea sau depresia. Pentru a-și putea da seama dacă pacientul se confruntă sau nu cu teama de spații înguste, terapeuții vor adresa întrebări cu privire la simptomele resimțite și intensitatea lor. De asemenea, diagnosticarea acestei fobii se poate realiza și pe baza unor chestionare prin care se analizează nivelul de anxietate și cauzele ei.

Simptomele claustrofobiei

De cele mai multe ori, claustrofobia apare în copilărie sau în adolescență. Simptomele se declanșează în momentul în care o persoană simte teamă sau senzația că nu poate respira atunci când se află într-un spațiu îngust. De asemenea, atunci când anxietatea crește în intensitate, persoanele care suferă de claustrofobie se pot confrunta cu următoarele simptome:

 • Transpirație excesivă
 • Creștere accelerată a ritmului cardiac și tensiunii arteriale
 • Amețeală și epuizare
 • Senzația de gură uscată
 • Stări de greață
 • Dureri de cap
 • Dureri în piept și dificultatea de a respira corespunzător
 • Confuzie și dezorientare

Senzația de sufocare apare în momentul în care persoana care suferă de claustrofobie se teme de ceea ce i s-ar putea întâmpla în momentul în care se află într-un spațiu îngust. Iată și câteva exemple de spații înguste care pot declanșa stările specifice claustrofobiei:

 • Lifturile sau cabinele de probă din magazinele de haine
 • Metroul
 • Avioanele
 • Toaletele publice
 • Camerele mici, fără geamuri sau cu un singur geam

De asemenea, teama de a fi blocate într-o zonă cu acces limitat poate declanșa claustrofobia în cazul unor persoane.

Claustrofobia: cauzele acestei tulburări

Există mai multe cauze ale claustrofobiei, potrivit healthline.com. Această problemă poate fi pusă pe seama disfuncțiilor amigdalei cerebrale, al cărei rol este acela de procesare a sentimentului de frică. De asemenea, această fobie poate fi cauzată de experiențe pe care creierul le consideră a fi traumatice. Comportamentul părinților poate induce copiilor teama de spații înguste, dacă adulții, la rândul lor, s-au confruntat cu astfel de probleme.

Tratament pentru claustrofobie

De cele mai multe ori, claustrofobia poate fi ținută sub control cu ajutorul ședințelor de psihoterapie. Există mai multe tipuri de terapie psihologică prin care simptomele acestei fobii pot fi ameliorate. Terapia cognitiv comportamentală ne poate învăța să gestionăm gândurile negative atunci când simptomele claustrofobiei se declanșează. Utilizarea tehnicilor de relaxare poate reprezenta, de asemenea, o alternativă.

Terapeuții pot învăța persoanele care suferă de claustrofobie anumite exerciții, în momentul în care acestea intră în contact cu factorii care determină apariția fricii. În cazul în care psihoterapia nu funcționează, există și soluții medicamentoase prin care simptomele claustrofobiei pot fi ameliorate. Aceste medicamente pot fi prescrise doar de medicii specialiști, în baza unui consult amănunțit. Totuși, dacă nu puteți evita situațiile care pot declanșa claustrofobia, puteți aplica aceste tehnici pentru a reduce senzația de frică:

 • Respirați încet și adânc numărând până la trei de fiecare dată
 • Încercați să rămâneți calmi și să vă concentrați asupra unui aspect plăcut al situației în care vă aflați
 • Amintiți-vă de un loc sau de un moment plăcut
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *