Psihiatrie

Importanța vizitei la psiholog

Terapia psihologică înseamnă mai mult decât a intra într-un cabinet și a sta pe o canapea. Din păcate, în România, serviciile psihologice sunt încă privite cu îndoială și prejudecată. Însă cu toții simțim nevoia de a discuta cu un specialist care ne poate asculta cu adevărat, care ne poate învăța să trăim în armonie cu noi înșine. Mersul la psiholog este cu adevărat important dacă vrem să eliminăm din viața noastră urmările unor traume din trecut care încă ne bântuie sau dacă dorim să scăpăm de anxietatea care ne împiedică să avem parte de reușite profesionale. În acest articol îți vom explica de ce este important să mergi la psiholog.

Societatea actuală: presiuni, nesiguranță, frustrări

Cu siguranță și ție ți-au spus părinții că „cel mai bun psiholog ești tu”. Ai auzit această expresie chiar și de la prietenul tău cel mai bun. Cu toate acestea, simți că faci față tot mai greu presiunii și problemelor cu care te confrunți. Ai vrea să ceri ajutorul unui psiholog, dar trăiești cu teama că cei apropiați te vor privi altfel. Într-adevăr, în jurul psihologilor există numeroase prejudecăți. Cea mai răspândită dintre acestea se referă la faptul că la psiholog ajung doar oamenii care au deficiențe mentale. Ceea ce este total eronat, pentru că această sferă de afecțiuni intră în competența medicilor psihiatri.

Te-ai întrebat vreodată care este sursa acestor prejudecăți? Asociația Americană de Psihologie a găsit un răspuns. Astfel, în spatele oricăror prejudecăți se ascund emoții puternice neprocesate precum invidia, dezgustul sau mândria. Totodată, aceste emoții sunt definitorii și pentru oamenii care au tendința de a-i discrimina pe ceilalți, subliniază specialiștii americani.

Însă și tu, și cei din jurul tău care privesc neîncrezători decizia de a cere ajutorul unui psiholog trăiți în aceeași societate în care presiunile și nesiguranța ating cote alarmante. Este mai bine să rupi acest lanț și să mergi la psiholog. Până la urmă, cei care au încredere în tine cu adevărat vor accepta că ai nevoie de ajutor specializat pentru a-ți procesa și gestiona trăirile.

Un psiholog te poate ajuta să ai un nivel ridicat al stimei de sine

Problemele generate de anxietate și stima de sine scăzută sunt printre principalele motive care-i aduc pe oameni în cabinetul unui psiholog. Este concluzia la care au ajuns specialiștii Institutului  Național de Sănătate Publică din Marea Britanie. Specialiștii britanici susțin că stima de sine se referă la opinia despre propria persoană. În momentul în care avem o părere bună despre noi, ne simțim pozitivi și foarte încrezători în scopurile pe care vrem să le îndeplinim. O stimă de sine scăzută atrage după sine probleme precum neîncrederea sau anxietatea.

Specialiștii britanici consideră că problemele legate de stima de sine încep în copilărie, când părinții, profesorii și chiar prietenii ne transmit mesaje negative despre persoana noastră. Poate că și ție ți s-a spus măcar o dată „nu ești în stare de nimic!”.Problemele legate de stima de sine au rezolvare la psiholog. Specialiștii te pot învăța cum să-ți recapeți încrederea în tine și să vezi viața într-un mod pozitiv. Potrivit Institutului de Sănătate Publică al Marii Britanii, există câțiva pași prin care terapeutul tău te poate ajuta să-ți crești stima de sine:

Recunoaște și acceptă la ce ești bun! Fiecare dintre noi este bun la o activitate, fie că este vorba despre gătit, cântat sau probleme de matematică. Așa că este important să te concentrezi pe lucrurile la care te pricepi pentru a începe să ai încredere în tine.

Construiește relații pozitive! Încearcă să scapi de oamenii toxici din viața ta. Atrage în jurul tău doar persoane care au încredere în tine și te încurajează în orice faci.

Fii bun cu tine însuți! Domolește-ți tendințele de a te critica pentru orice gest pe care-l faci. Ca să fii în armonie cu tine, trebuie să te accepți așa cum ești, cu bune, dar și cu mai puțin bune.

Un psiholog te poate ajuta dacă ai suferit o pierdere sau ai trecut printr-o despărțire

De ceva timp, suferi pentru că cel mai bun prieten, pe care îl cunoști din copilărie, s-a stins din viață. Dispariția lui încă îți provoacă multă durere, iar această suferință se vede în orice activitate pe care o desfășori. Aproape că nu mai ai chef să vii la serviciu, sarcinile ți le îndeplinești tot mai greu și ai uitat de când nu ai mai ieșit din casă să socializezi, așa cum o făceai înainte. Un psiholog te poate ajuta să treci peste această perioadă întunecată din viața ta. Potrivit healthline.com, orice psiholog trebuie să utilizeze terapia de angajament și acceptare (Acceptance and commitment therapy – ACT, în limba engleză). ACT folosește șase pași simpli în cadrul ședințelor de consiliere:

  1. Acceptarea emoțiilor negative – acest pas implică recunoașterea și acceptarea tuturor gândurilor și emoțiilor negative.
  2. Difuziunea cognitivă – acest pas presupune distanțarea de emoțiile negative pentru a le putea examina și înțelege.
  3. Contactul cu momentul prezent – ACT încurajează persoanele care merg la psiholog să fie mult mai ancorate în momentul prezent și să se bucure de experiențele actuale.
  4. Conștientizarea sinelui – în această etapă, este important să te observi în timpul experiențelor pe care îți face plăcere să le trăiești.
  5. Valorile – identifică acele valori care te pot ajuta să te bucuri de viață și să-ți recapeți încrederea în tine.
  6. Asumă-ți angajamente – acest pas te învață cum să-ți asumi responsabilități noi.

Un psiholog te poate ajuta să te cunoști mai bine

Este important să te cunoști pe tine însuți și să te accepți așa cum ești. Neacceptarea propriei personalități poate genera multe probleme, iar unele studii susțin că această stare emoțională ar putea agrava unele probleme în sfera sexuală, precum disfuncția sexuală feminină sau masculină. Chiar dacă poate părea ușor ieșită din tipare, lipsa de cunoaștere a propriei personalități îți poate afecta viața sexuală și viața socială. Un psiholog te poate ajuta în această direcție și te poate îndruma, astfel încât să-ți poți cunoaște emoțiile și să trăiești în armonie cu ele.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *