BOLIReumatologie și Ortopedie

Artrita reumatoidă. Tratamente noi

Artrita reumatoidă, cunoscută și sub denumirea populară de reumatism, este o tulburare inflamatorie cronică, care afectează atât articulațiile, cât și plămânii, inima, vasele de sânge, pielea sau chiar și ochii. Boală autoimună, artrita reumatoidă se declanșează, în general, atunci când sistemul imunitar nu reușește să facă diferența între ce este dăunător în organism și ce nu este și atacă propriile țesuturi ale corpului.

Simptome

Printre simptomele des întâlnite în cazul artritei reumatoide regăsim oboseala puternică, scăderea bruscă în greutate, umflarea articulațiilor, rigiditate și dureri la nivelul articulațiilor sau chiar febră. Factorii de risc care pot favoriza apariția artritei reumatoide sunt legați de vârsta pacientului, de istoricul familial și de sexul bolnavului (femeile sunt mai afectate decât bărbații).

Tratamente noi pentru artrita reumatoidă

În prezent, bolnavii de artrită reumatoidă primesc diferite tratamente care conțin glucocorticoizi, diferite medicamente remisive și antiinflamatoare pentru reducerea durerilor. Cercetările în domeniu sunt în continuă desfășurare, iar specialiștii descoperă în permanență tratamente noi care pot îmbunătăți simțitor starea de sănătate a bolnavilor de artrită reumatoidă. Unele dintre ele se află deja în farmacii și pot fi prescrise de medici, în timp ce altele, chiar dacă au primit recenzii foarte bune, sunt încă în stadiul de testare și nu au fost scoase pe piață.

Inhibitorii JAK

În ultimii opt ani au fost aprobate trei tipuri de inhibitori JAK în tratarea artritei reumatoide:

  • tofacitinib (Xeljanz) (aprobat în 2012);
  • baricitinib (Olumiant) (aprobat în 2018);
  • upadacitinib (Rinvoq) (aprobat în 2019).

Aceste tipuri de inhibitori ajută la oprirea reacțiilor chimice care provoacă inflamația în corp. Cercetătorii au descoperit că o combinație de metotrexat și upadacitinib are efecte mult mai bune în tratarea artritei reumatoide, prin reducerea semnificativă a durerilor și ridicarea gradului de confort pentru pacienți.

Inhibitori pentru blocarea efectului BTK

Tirochinina kinază Bruton (BTK) este o enzimă extrem de importantă care joacă un rol decisiv în dezvoltarea inflamațiilor. Pentru a împiedica acțiunea nocivă a BTK, cercetătorii au dezvoltat și testat în mai multe rânduri un inhibitor BTK, numit și fenebrutinib.

Fenebrutinibul avea efecte scăzute atunci când era folosit de unul singur, dar ultimele studii au demonstrat că atunci când este combinat cu metotrexatul are rezultate excelente. Medicamentul este  în stadiul de testare și nu se găsește încă pe piață.

Neurostimularea

În momentul în care tratamentul medicamentos nu are rezultate notabile, pacienții cu artrită reumatoidă ar putea avea șanse mai bune cu ajutorul neurostimulării.

Ca o alternativă la medicație, cercetătorii au început să studieze beneficiile, dar și riscurile stimulărilor nervoase în tratarea artritei reumatoide. Au fost testați 14 bolnavi cărora li s-a implantat un neurostimulator de dimensiuni mici. Pacienții care au primit stimulare la nivelul nervilor au experimentat îmbunătățirea stării generale și niciunul nu a raportat vreun efect advers periculos.

Acidul gras Omega-3

Pe lângă medicamentele prescrise de medicul specialist, cercetătorii au mai descoperit faptul că suplimentele care conțin acidul gras Omega-3, luate în rutina zilnică, vor reduce simptomele artritei reumatoide.

Consumul de acid gras Omega-3 va reduce nivelul inflamațiilor din organism, după cum arată și un studiu realizat la Universitatea din Houston.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în tratarea sau reducerea simptomelor artritei reumatoide pacientul poate fi sfătuit să facă sport regulat (exerciții ușoare care ajută la întărirea zonei musculare din jurul articulațiilor), evitând însă articulațiile care sunt afectate puternic.

Articole recomandate
Reumatologie și Ortopedie

Povestea lui Wilhelm Röntgen, cel care a descoperit accidental razele X, folosite astăzi pentru efectuarea radiografiilor

3 Minute
În medicina actuală, razele X sunt indispensabile. Acestea reprezintă o metodă de diagnostic în cazul a numeroase patologii, precum pneumonia,…
Reumatologie și Ortopedie

Durerile de spate: tot ce trebuie să știi

5 Minute
În câteva ore vei ajunge la birou. Astăzi ai acea ședință importantă în care vei prezenta planul de afaceri pentru…
Reumatologie și Ortopedie

Senzația de picioare grele și obosite

2 Minute
Persoanele cu o viață activă și care petrec foarte mult timp stând în picioare se pot confrunta cu senzația de…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *