Sănătate prin sport

Activități fizice pentru seniori

Mișcarea fizică este esențială la orice vârstă, dar cu atât mai mult cu cât anii trec, iar condiția fizică nu mai este cea din tinerețe. De ce să nu recunoaștem? În prima parte a vieții facem sport mai ales pentru a arăta bine.  Odată cu vârsta, însă, mișcarea devine un element necesar pentru menținerea sănătății creierului, pentru păstrarea unui tonus muscular cât mai bun, pentru a preveni bolile cardiovasculare, pentru a avea o energie superioară.

Activitatea fizică este importantă la orice vârstă

Studiile arată că majoritatea adulților de peste 65 de ani își petrec, în medie, 10 ore pe zi stând jos. Aceasta ar fi un prim aspect de luat în calcul: limitarea pe cât posibil a poziției așezate, fie pe scaun, fie în pat. Lipsa activității duce în timp la pierderea mobilității articulațiilor, la diverse dureri musculare, la o stare generală proastă. În schimb, cei care rămân activi pe toate durata vieții prezintă risc scăzut  pentru dezvoltarea unor boli: diabet de tip II, demență, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare.

Persoanelor sănătoase, care au depășit vârsta de 65 de ani, li se recomandă să-și lucreze musculatura corpului de două-trei ori pe săptămână, cu un total 150 de minute săptămânal, pentru a fi în formă și a reduce riscurile multor afecțiuni.

Exemple de activități fizice pentru seniori:

  • Mers pe bicicletă. Este extrem de util pentru că nu solicită articulațiile, care devin mai sensibile odată cu vârsta. Genunchii sunt protejați, în cazul ciclismului. De asemenea, sunt „arse” mai multe calorii decât la jogging. Cercetările arată că trei ore de mers pe bicicletă în fiecare săptămână îmbunătățesc funcționarea sistemului cardiovascular.
  • Plimbări. Simplele plimbări zilnice pot face miracole pentru sănătate. Mersul face ca sângele să circule prin tot corpul, fără a pune presiune pe sistemul cardiovascular, ceea ce scade riscul de accident vascular cerebral (condiția este ca plimbările să fie constante).
  • Înot și/sau gimnastică în apă. Înotul este o variantă ideală de a lucra toate grupele musculare în același timp, fără a depune un efort foarte mare. Apa este de 800 de ori mai densă decât aerul, astfel că mișcările prin apă ajută la întreținerea și creșterea masei musculare. Mai mult efort pentru corp implică mai multă activitate pentru inimă și pentru plămâni, ceea ce previne bolile cardiovasculare.
  • Nordic walking: dacă plimbările vi se par prea ușoare, puteți încerca ceva mai intens, așa cum este nordic walking. Întreg corpul „lucrează” în timp ce mergeți în ritm alert și vă folosiți de niște bețe, asemenea celor de schi. Aceste bețe se folosesc pentru a pune în mișcare partea superioară a corpului. Cifrele arată că la nordic walking sunt arse cu 46% mai multe calorii decât în cazul mersului simplu.
Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *