Sănătate prin sport

Exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel, cunoscute ca exerciții ale mușchilor pelvieni, își datorează numele medicului ginecolog american Arnold Kegel care, în anul 1948, le-a descris detaliat, recomandându-le ca fiind cel mai bun tratament nechirurgical pentru incontinența urinară.

Situații în care se recomandă exercițiile Kegel:

 • incontinență urinară;
 • incontinență fecală;
 • înainte de naștere, pentru un travaliu ușor;
 • evitarea stresului fiziologic de după naștere;
 • femeile care au suferit operație de cezariană;
 • bărbații care au disfuncții erectile;
 • probleme de ejaculare precoce;
 • diminuarea durerilor după operația de prostată;
 • prolaps rectal;
 • persoanele supraponderale;
 • creșterea plăcerii în timpul actului sexual.

Pentru mulți oameni, cel mai greu lucru la exercițiile Kegel este chiar identificarea mușchilor pelvieni. Aceștia sunt mușchii din jurul exteriorului vaginului, al anusului și mușchii vezicii urinare. Ca să îi puteți recunoaște ușor, este suficient ca în timp ce sunteți la toaletă să încercați să opriți jetul de urină sau, atunci când simțiți nevoia de a flatula (a trage vânturi), să stopați brusc acțiunea. Mușchii pe care îi simțiți contractându-se în acest moment sunt mușchii pe care trebuie să îi lucrați pentru a trata incontinența urinară sau orice altă problemă aveți, dintre cele enumerate mai sus.

Rezultatele acestor exerciții nu se observă imediat, ci în aproximativ 1-3 luni. Antrenamentele pot deveni ușor rutină, ajutându-vă să vă întăriți musculatura pelviană și să profitați de toate beneficiile pe care exercițiile Kegel le aduc organismului uman. Un alt mare avantaj al acestor exerciții este că pot fi făcute oricând, oriunde, fără ca vreo persoană din jur să observe.

Ideal ar fi să stabiliți de la început anumite momente ale zilei în care să faceți antrenamente Kegel. De exemplu, în timp ce vă beți cafeaua și citiți știrile. Sau în timp ce vă spălați pe mâini/dinți. Ori când stați întinși pe canapea uitându-vă la televizor. Sau în timp ce vorbiți la telefon. Cu cât repetați mai des exercițiile, cu atât mușchii pelvieni vor deveni mai puternici.

Cel mai simplu este să faceți exerciții Kegel imediat ce vă treziți, înainte de a coborî din pat. La fel, imediat ce vă băgați în pat seara. De asemenea, încercați să contractați mușchii pelvieni în timp ce tușiți, strănutați, râdeți sau chiar când ridicați greutăți. Puteți încerca, o dată pe săptămână (nu mai des), să repetați exercițiul de identificare a mușchilor pelvieni, oprind la jumătate acțiunea de a urina, pentru câteva secunde.

Începeți prin a contracta mușchii pelvieni pentru 3 secunde. Relaxați pentru 5 secunde, apoi contractați iar. Repetați acest exercițiu de 10 ori pe zi. Când simțiți că mușchii au devenit mai puternici, măriți gradual durata contracțiilor la 4 secunde, 5 secunde etc. Atunci când vă simțiți pregătiți, puteți mări, de asemenea, numărul antrenamentelor făcute zilnic. Pentru rezultate mai bune și mai rapide, încercați să faceți exercițiile din diferite poziții: stând în picioare, așezați, stând pe burtă etc. O mai mare eficiență o au exercițiile Kegel făcute în paralel cu alte mișcări. De exemplu, antrenați mușchii pelvieni în timp ce legănați picioarele stând pe un scaun sau în timp ce dansați.

Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *