ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Fumul de la incendii – asociat cu apariția unor boli de piele

Fumul de la incendii poate declanșa o serie de simptome respiratorii și cardiovasculare, variind de la rinoree și tuse până la un atac de cord sau accident vascular cerebral, care poate pune viața în pericol.

Un nou studiu sugerează că pericolele reprezentate de fumul de la incendii se pot extinde și la cel mai mare organ din corpul uman și prima noastră linie de apărare împotriva amenințărilor exterioare: pielea.

Pe parcursul celor două săptămâni din noiembrie 2018, când fumul de la incendiul din Camp Fire a sufocat zona Golfului San Francisco, clinicile de sănătate din San Francisco au înregistrat o creștere a numărului de pacienți care au dezvoltat un tip de eczemă, cunoscută și sub numele de dermatită atopică și mâncărimi la nivelul pielii, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2015 și 2016.

Particulele fine (PM2.5), hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) și gazele conțin adesea compuși chimici care pot să treacă de bariera exterioară a pielii și să pătrundă în celule, unde pot perturba transcrierea genelor, pot declanșa stresul oxidativ și pot provoca inflamații.

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2778632

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *