ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Fumul de la incendii – asociat cu apariția unor boli de piele

Fumul de la incendii poate declanșa o serie de simptome respiratorii și cardiovasculare, variind de la rinoree și tuse până la un atac de cord sau accident vascular cerebral, care poate pune viața în pericol.

Un nou studiu sugerează că pericolele reprezentate de fumul de la incendii se pot extinde și la cel mai mare organ din corpul uman și prima noastră linie de apărare împotriva amenințărilor exterioare: pielea.

Pe parcursul celor două săptămâni din noiembrie 2018, când fumul de la incendiul din Camp Fire a sufocat zona Golfului San Francisco, clinicile de sănătate din San Francisco au înregistrat o creștere a numărului de pacienți care au dezvoltat un tip de eczemă, cunoscută și sub numele de dermatită atopică și mâncărimi la nivelul pielii, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2015 și 2016.

Particulele fine (PM2.5), hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) și gazele conțin adesea compuși chimici care pot să treacă de bariera exterioară a pielii și să pătrundă în celule, unde pot perturba transcrierea genelor, pot declanșa stresul oxidativ și pot provoca inflamații.

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2778632

Articole recomandate
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Știri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Scrisoare de mulțumire supereroului tău

1 Minute
Recomandă un medic care te-a ajutat într-un moment dificil pe adresa de e-mail info@portalmed.ro, iar PortalMed îi mulțumește supereroului tău.
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Extinderea vârstei pentru vaccinarea gratuită împotriva HPV

1 Minute
Până acum, în România, vaccinul împotriva HPV era oferit gratuit pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *