ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Fumul de la incendii – asociat cu apariția unor boli de piele

Fumul de la incendii poate declanșa o serie de simptome respiratorii și cardiovasculare, variind de la rinoree și tuse până la un atac de cord sau accident vascular cerebral, care poate pune viața în pericol.

Un nou studiu sugerează că pericolele reprezentate de fumul de la incendii se pot extinde și la cel mai mare organ din corpul uman și prima noastră linie de apărare împotriva amenințărilor exterioare: pielea.

Pe parcursul celor două săptămâni din noiembrie 2018, când fumul de la incendiul din Camp Fire a sufocat zona Golfului San Francisco, clinicile de sănătate din San Francisco au înregistrat o creștere a numărului de pacienți care au dezvoltat un tip de eczemă, cunoscută și sub numele de dermatită atopică și mâncărimi la nivelul pielii, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2015 și 2016.

Particulele fine (PM2.5), hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) și gazele conțin adesea compuși chimici care pot să treacă de bariera exterioară a pielii și să pătrundă în celule, unde pot perturba transcrierea genelor, pot declanșa stresul oxidativ și pot provoca inflamații.

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2778632

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *