ŞTIRI MEDICALE

O fată de 13 ani s-a vindecat de leucemie cu ajutorul unui nou tip de tratament revoluționar

  • Un nou tip de tratament experimental a dat rezultate pozitive în cazul unei fete de 13 ani din Marea Britanie, care suferea de o formă agresivă de leucemie.
  • Alyssa a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută cu celule T în 2021. Dar cancerul ei de sânge nu a răspuns la tratamentul convențional, care a inclus chimioterapia și un transplant de măduvă osoasă.
  • Ea a fost primul pacient căruia i-a fost administrat tratamentul considerat revoluționar, iar acum se simte foarte bine, spun cercetătorii care s-au ocupat de cazul ei.

Medicii din Marea Britanie au anunțat că un nou tip de tratament experimental a dat rezultate pozitive în cazul unei fete de 13 ani, care suferea de o formă agresivă de leucemie. Ea a fost primul pacient căruia i-a fost administrat tratamentul considerat revoluționar. 

Fata de 13 ani, pe nume Alyssa, a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută cu celule T în 2021. Dar cancerul ei de sânge nu a răspuns la tratamentul convențional, care a inclus chimioterapia și un transplant de măduvă osoasă.

Niciun alt tratament nu funcționase în cazul fetei de 13 ani

Ea a fost înscrisă într-un studiu clinic al unui nou tratament la Spitalul pentru Copii Great Ormond Street din Londra, folosind celule imune modificate genetic de la un voluntar sănătos. În 28 de zile, cancerul ei a fost în remisie, permițându-i să primească un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și restabili sistemul imunitar.

După șase luni, Alyssa se află acasă, în Leicester și se simte foarte bine, spun medicii care au îngrijit-o. Ea se află în continuare sub supraveghere.

„Fără acest tratament experimental, singura opțiune a Alyssei.era îngrijirea paliativă”, au transmis reprezentanții spitalului Great Ormond Street Hospital într-un comunicat de presă.

Robert Chiesa, un consultant al unității medicale, a declarat că tratamentul a fost „remarcabil”, deși rezultatele trebuie încă monitorizate și confirmate în următoarele câteva luni.

Leucemia limfoblastică acută (ALL) este cel mai frecvent tip de cancer la copii și afectează celulele sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B și celule T, care luptă și protejează împotriva virușilor.

Ce a implicat tratamentul împotriva leucemiei

Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită „editare de bază”. Tehnologia permite cercetătorilor să mărească o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o și schimbând instrucțiunile genetice.

Cercetătorii spitalului din Londra și cei de la University College London au ajutat la dezvoltarea utilizării celulelor T editate de genom pentru a trata leucemia cu celule B în 2015. Au fost necesare mai multe modificări suplimentare de ADN la celulele editate de bază pentru a le permite să țintească celulele canceroase fără a se deteriora reciproc.

„Aceasta este o demonstrație excelentă a modului în care, cu echipe de experți și infrastructură, putem lega tehnologiile de ultimă oră în laborator cu rezultate reale în spital pentru pacienți”, a spus profesorulWaseem Qasim.

„Este cea mai sofisticată inginerie celulară a noastră de până acum și deschide calea pentru alte tratamente noi și, în cele din urmă, viitor mai bun pentru copiii bolnavi”, a mai spus acesta.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile tratamentului, weekendul trecut, la reuniunea anuală a Societății Americane de Hematologie.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *