Majoritatea oamenilor au probleme oculare la un moment dat. Unele sunt minore și vor trece de la sine, unele se pot trata acasă cu remedii ce nu necesită prescripție medicală, în vreme ce altele au nevoie de îngrijirea unui specialist. Chiar dacă în acest moment nu te confrunți cu probleme cu vederea, există lucruri pe care le poți face preventiv, ca starea ochilor să fie cât mai bună pentru cât mai mult timp.
Care sunt simptomele problemelor de vedere?
Oboseala oculară. Oricine petrece ore întregi în fața laptopului sau citind se confruntă cu acest simptom. Oboseala ocular este determinată de utilizarea excesivă a ochilor. Conștientizează că trebuie să se odihnească, la fel ca orice altă parte a corpului tău și dacă îți simți ochii încordați, acordă-le ceva timp de repaus.
Ochi roșii. Suprafața ochilor este acoperită de vase de sânge care se extind atunci când aceștia sunt iritați sau infectați. Alte cauze care determină aspectul de ochi roșii pot fi lipsa somnului, alergiile sau vătămarea ochiului. De asemenea, ochii roșii ar putea fi un simptom al conjunctivitei. În cazul în care picăturile de ochi și repausul nu rezolvă problema de vedere, consultă medicul oftalmolog.
Cecitatea nocturnă. Cunoscută și sub denumirea de orbire de noapte, este o tulburare ochilor care se manifestă prin incapacitatea de a distinge obiecte în condiții de lumină insuficientă. Unii oameni se nasc cu această problemă sau s-ar putea dezvolta dintr-o boală degenerativă care implică retina și care, de obicei, nu poate fi tratată. Dacă te confrunți cu această problemă, va trebui să fii foarte atent în zonele cu lumină scăzută.
Cele mai frecvente boli de vedere
Glaucom
Glaucomul este o boală care se dezvoltă în urma creșterii presiunii intraoculare. Presiunea crescută afectează nervul optic și poate provoca pierderea vederii. Forma mai frecventă de glaucom este, de obicei, nedureroasă. Însă există și forme care apar adesea brusc și sunt asociate cu durerea și roșeața ochiului. Progresia glaucomului poate fi încetinită sau oprită cu picături de ochi, tratamente cu laser sau operații, astfel încât diagnosticul precoce este esențial. Persoanele cu antecedente familiale de glaucom și persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de boală.
Cataractă
Această afecțiune este nedureroasă și se manifestă ca vedere încețoșată. Cataracta progresează încet pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cauzele cataractei includ diabetul, traumele, unele medicamente și expunerea excesivă la lumină la UV. Medicul oftalmolog poate pune diagnosticul la un simplu examen ocular de rutină. Tratamentele pentru cataractă includ ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenții chirurgicale. Riscurile implicate de metoda chirurgicală trebuie discutate cu medicul specialist.
Dezlipire de retină
Desprinderea retinei apare atunci când retina (țesutul din spatele ochiului) se separă de structurile sale subiacente. Acumularea de lichid în spatele retinei este ceea ce separă retina de spatele ochiului. Dezlipirea de retină este adesea nedureroasă, iar simptomele care pot fi observate includ percepția intermitentă a luminii. Factorii de risc pentru dezlipirea de retină includ persoanele în vârstă care au suferit o operație de cataractă. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală, folosind mai ales lasere.