AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Boala serului. Ce este și cum o recunoaștem?

Boala serului este o reacție similară cu o alergie. Sistemul imunitar reacționează la medicamente care conțin proteine utilizate în tratarea afecțiunilor imunitare.

De asemenea, în cazul bolii serului, sistemul imunitar poate reacționa la antiser, partea lichidă a sângelui care conține anticorpii administrați unei persoane pentru a o ajuta să se protejeze împotriva germenilor sau a substanțelor otrăvitoare.

Articolul prezintă cauzele, simptomele și posibilele complicații ale bolii serului.

Ce este boala serului?

Boala serului este un răspuns imunitar asemănător unei reacții alergice. Boala serului se întâmplă atunci când antigenii (substanțe care declanșează un răspuns imunitar) din anumite medicamente și antiseruri determină reacția sistemului imunitar.

Antigenii implicați în boala serului sunt proteine din surse neumane, de obicei animale. Organismul persoanei la care se declanșează această boală consideră aceste proteine ca fiind dăunătoare, declanșând un răspuns imunitar pentru a le distruge. Atunci când sistemul imunitar interacționează cu aceste proteine, se formează complexe imune (combinații de antigeni și anticorpi). Aceste complexe se aglutinează și se pot depune pe vasele mici de sânge, ceea ce duce mai apoi la apariția simptomelor.

Boala serului: cauze

Boala serului este cauzată de proteinele neumane din anumite medicamente și tratamente pe care organismul uman le confundă cu cele dăunătoare, declanșând o reacție imunitară.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de medicamente care provoacă boala serului este antiveninul.

Alte cauze posibile ale bolii serului sunt:
– terapia cu anticorpi monoclonali: acest tip de tratament utilizează adesea anticorpi de la șoareci și alte rozătoare și este utilizat în tratarea unor afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și psoriazisul, dar mai este utilizat și în tratarea cancerului.
– globulina antitimocitară: aceasta conține, de obicei, anticorpi de la iepuri sau cai și este folosită pentru a preveni respingerea organelor la persoanele care au suferit recent un transplant de rinichi.
– injecția cu venin de albine: un tratament alternativ în cazul afecțiunilor inflamatorii și durerilor cronice.

Boala serului: simptome

Semnele și simptomele care apar în boala serului încep, de obicei, la 7-14 zile după expunerea la agentul cauzal, deși pot apărea mai devreme în cazul expunerilor ulterioare. Simptomele durează între 1 și 2 săptămâni și se rezolvă spontan după ce a fost eliminată expunerea la agentul cauzal.

Semnele și simptomele tipice includ:
– febră
– urticarie: erupția este, de obicei simetrică și nu afectează mucoasele, afectând inițial mâinile, picioarele și trunchiul
– stare generală de rău
– mâncărimi
– dureri articulare
– erupții cutanate
– noduli limfatici inflamați

Evoluție și complicații

Dacă utilizați din nou medicamentul sau serul care a provocat boala, riscul de a avea o altă reacție este foarte ridicat.

Complicațiile includ:

– inflamația vaselor de sânge
– umflarea feței, a brațelor și a picioarelor

Diagnosticarea bolii serului

Pentru a diagnostica boala serului medicul va analiza simptomele și durata lor. Trebuie, de asemenea, să informați medicul în cazul în care urmați un tratament medicamentos. În cazul în care există o erupție cutanată medicul ar putea efectua o biopsie. De asemenea, ar putea fi necesare analize de sânge și de urină pentru diagnosticare.

Surse:
https://empendium.com/
https://medlineplus.gov/
https://emedicine.medscape.com/
https://www.healthline.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *