AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexuale

Te confrunți cu durere testiculară? Află când aceasta devine o urgență medicală

O durere testiculară este o afecțiune care poate afecta bărbații la orice vârstă. Ea poate fi provocată de vătămare bruscă, inflamație, infecții cu transmitere sexuală sau ca urmare a unei afecțiuni denumite torsiune testiculară (întorsătură). Mulți bărbați se confruntă cu durere testiculară de-a lungul vieții. Pentru unii, durerea poate fi ușoară și poate să dispară de la sine, în timp ce alți bărbați pot experimenta dureri severe și persistente.

Dar durerea testiculară poate să indice probleme mult mai grave de sănătate, cum ar fi cancerul testicular. De multe ori, durerea testiculară poate să apară brusc, iar bărbații resimt durerea și în timpul ejaculării.

Articolul prezintă posibile cauze ale durerii testiculare și indică afecțiunile asociate cu durerea testiculară.

Cauze durere testiculară

Cauzele care determină o durere testiculară sunt multiple și pot fi influențate de o serie de factori externi. Fiind organe extrem de sensibile, orice traumatism minor asupra testiculelor poate cauza durere testiculară sau disconfort. O durere testiculară poate apărea fie din interiorul testiculului sau din tubul spiralat și țesutului de susținere din spatele acestuia. În ceea ce privește simptomele asociate unei dureri testiculare, putem avea:

Epididimita

Este o inflamație a tubului spiralat din spatele testiculului, care stochează și transportă spermatozoizii. Este cauzată cel mai adesea de o infecție bacteriană, inclusiv de infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Cele mai întâlnite simptome în cazul acestei boli sunt durerea și sensibilitatea la nivelul testiculelor, urinarea dureroasă sau nevoia urgentă sau frecventă de a urina, secreția din penis, durere sau disconfort în abdomenul inferior sau zona pelviană, sânge în spermă.

Herniile

Hernia are loc atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Presiunea acumulată în interiorul abdomenului duce la formarea unei umflături, care deși inițial poate începe ca o gâlmă de dimensiuni mici, aceasta poate crește destul de mult. Cele mai comune tipuri de herii întâlnite în rândul pacienților sunt:

  • Hernia inghinală – considerată ca fiind și una dintre cauzele care pot duce la durere inghinală
  • Hernia incizională – rezultată ca urmare a unei incizii
  • Hernia femurală – la nivelul femurului (inghinal exterior)
  • Hernia ombilicală – la nivelul buricului
  • Hernia hiatală – rezultată ca urmare a trecerii unei părți a stomacului în torace

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute ca și calculi renali reprezintă depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Dieta, excesul în greutate, anumite afecțiuni medicale, suplimente alimentare sau medicamente sunt doar câteva dintre cauzele ce pot duce la apariția pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi se formează de obicei atunci când urina devine concentrată, ceea ce permite mineralelor să se cristalizeze și să se lipească, afectând de cele mai multe ori, tractul urinar. Simptome asociate pietrelor la rinichi pot fi dureri severe, în lateral și spate sau sub coaste, dureri la nivel inghinal sau dureri care se propagă în valuri și fluctuează în intensitate.

Orhita

Este o inflamație a unui sau a ambelor testicule. De cele mai multe ori, orhita apare ca urmare a unor infecții bacteriene, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală sau virale, cum ar fi oreionul. Orhita poate provoca durere și afecta chiar fertilitatea. Simptomele acestei boli pot apărea brusc, cele mai întâlnite fiind febra, durere ușoară către severă, senzație generală de rău sau chiar grețuri și vărsături.

Varicocel 

Varicocelul reprezintă o mărire a venelor de la nivelul scrotului, similară adesea cu o venă varicoasă prezentă la nivelul picioarelor. Varicocelul este considerat cauza cea mai comună în scăderea producției de spermatozoizi cât și a calității spermei, ceea ce poate duce la infertilitate, însă nu toate tipurile de varicocel pot afecta sperma, dar pot determina dezvoltarea anormală sau micșorarea testiculelor.

Prezența unei tumori

Tumora testiculară poate provoca durere și umflături în zona testiculară. Simptomele unei tumori testiculare se pot asemăna cu alte afecțiuni care afectează bărbații, cum ar fi herniile inghinale și epididimita. Dintre cele mai întâlnite simptome ale unei tumori inghinale se numără durere în zona inghinală, nodul la nivelul testiculelor sau umflarea testiculelor.

Dacă simptomele asociate acestor cauze se agravează, este recomandat să vă adresați unui medic specialist.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *