BOLIPsihiatrie

Depresia și cauzele acesteia

Depresia este mult mai mult decât o stare negativă. Aceasta poate afecta nu doar psihicul, ci și întreaga funcționare a organismului. Calitatea vieții ajunge să scadă într-o măsură destul de mare, iar persoanele depresive sunt predispuse la gânduri suicidale. Peste 30 de milioane de persoane sunt afectate de depresie anual, doar în țările europene.

Depresia – când ne îngrijorăm?

Tristețea (ca și bucuria) este un sentiment natural al omului, care intervine în anumite momente din viață. Fie că este vorba de un necaz apărut în familie sau la serviciu, de o perioadă de surmenaj sau de o dezamăgire sentimentală, este normal să experimentăm acest sentiment. Dar când acesta se permanentizează, indiferent de ceea ce ni se întâmplă, bun sau rău, trebuie să luăm în calcul un dezechilibru psihic sau biochimic al organismului și să căutăm soluții pentru combaterea afecțiunii.

Cauze psihice ale depresiei

S-a constatat, în ultimii ani, că tulburările depresive și anxioase sunt din ce în ce mai întâlnite, iar acestea apar la vârste tot mai fragede. Spre exemplu, pe fondul exodului de forță de muncă din România, un număr mare de copii au fost afectați de plecarea părinților la lucru în străinătate. Starea emoțională a copiilor este profund afectată în astfel de situații, aceștia resimțind plecarea unuia sau a ambilor părinți drept un abandon. Acest lucru conduce la scăderea stimei de sine, pierderea reperelor și la impresia că nu sunt iubiți și prețuiți de cei care le-au dat naștere. Sentimentele negative răbufnesc de multe ori în comportamentul social, iar deseori copiii afectați devin retrași, își pierd interesul pentru școală și pentru activitățile specifice vârstei. În cazul acestora, se recomandă psihoterapia, dar trebuie ținut cont și de faptul că soluția cea mai indicată este eliminarea motivului declanșator.

Totuși, depresia nu are vârstă. Poate să apară oricând, chiar și în cazul persoanelor care sunt echilibrate emoțional, în urma unei pierderi sau al unui șoc. Un sfert dintre cazuri apar ca urmare a unui eveniment negativ apărut în viață. Este foarte importantă susținerea familiei și a prietenilor în astfel de situații, pentru că singurătatea accentuează sentimentele de tristețe și neputință. A vorbi despre ceea ce simți cu persoanele apropiate sau cu un psihoterapeut ajută la identificarea, acceptarea și depășirea problemei care a generat această stare.

Cauze biochimice

Depresia poate să apară și ca urmare a unor dezechilibre biochimice ale organismului. Acestea pot fi generate de modificări hormonale (ex.: depresia postpartum, sindromul premenstrual și menopauza la femei) sau de modificări sezoniere, legate de absența soarelui. Riscul de depresie este mai ridicat toamna și iarna, iar în țările nordice, un procent considerabil al populației este afectat de lipsa soarelui pe perioade lungi.

Există, de asemenea, și o serie de medicamente care pot favoriza apariția stărilor depresive: contraceptivele orale și alte preparate hormonale, stimulentele sau supresoarele apetitului alimentar, antihipertensivele, antiinflamatoarele, analgezicele, medicamentele antimicotice sau antibacteriene.

Abordări terapeutice

Este foarte important ca persoana afectată să se adreseze unui medic, care va decide, în funcție de pacient, care este soluția cea mai potrivită pentru combaterea depresiei. De cele mai multe ori, schema terapeutică include psihoterapie și tratament medicamentos cu antidepresive. O importanță deosebită în lupta cu această afecțiune o au și alimentația echilibrată, menținerea unui stil de viață activ (inclusiv practicarea sportului sau mișcării) și participarea la activități sociale.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *