Psihiatrie

Diferențele dintre anxietate și depresie. Cum le putem recunoaște?

Prea multe griji, stresul de la locul de muncă sau retragerea socială sunt semne ale unei afecțiuni psihologice precum anxietatea sau depresia. Deși au multe simptome comune, cele două tulburări din sfera psihologică sunt distincte. Află din acest articol cum se pot diferenția anxietatea și depresia și ce tratament există pentru a le ține sub control!

Ce sunt anxietatea și depresia

Anxietatea și depresia pot debuta împreună și se estimează că 45% dintre persoanele care au probleme în sfera psihologică dezvoltă simptome ale acestor afecțiuni, explică specialiștii healthline.com. Cu toate acestea, există diferențe între anxietate și depresie. Anxietatea reprezintă răspunsul natural pe care organismul îl are la stres. Se manifestă prin prezența sentimentului de frică în legătură cu evenimente viitoare din viețile oamenilor. În schimb, depresia este o tulburare a stării de dispoziție și provoacă un sentiment puternic și persistent de tristețe și pierdere a interesului față de activitățile obișnuite. Studiile realizate până acum au evidențiat faptul că pot exista legături de natură biologică în ceea ce privește apariția anxietății și depresiei.

Specialiștii au pus apariția acestor probleme pe seama scăderii nivelurilor unor hormoni importanți ai corpului, precum serotonina sau dopamina. Între cele două afecțiuni există diferențe atât din punct de vedere psiho-emoțional, cât și din punct de vedere al manifestărilor fizice. Astfel, anxietatea apare atunci când ne confruntăm cu griji referitoare la viitorul apropiat sau îndepărtat sau cu gânduri incontrolabile despre ceva ce va avea urmări negative. În schimb, depresia apare ca o lipsă de speranță cu privire la experiențele pozitive din viitor. Din punct de vedere fizic, persoanele anxioase sunt nervoase și neliniștite. În schimb, persoanele deprimate sunt obosite, nu au energie, putând să-și piardă chiar și pofta de mâncare.

Factori de risc pentru anxietate și depresie

Pe lângă aspectele fiziologice, anxietatea și depresia pot fi declanșante și de momente din viețile noastre, care ne pot afecta din punct de vedere psihologic și emoțional. Schimbările majore care se produc în viața noastră, problemele financiare sau problemele din cuplu pot reprezenta factori de risc pentru anxietate și depresie. De asemenea, pierderea unei persoane dragi sau singurătatea pot contribui la dezvoltarea simptomelor de anxietate și depresie.

Simptomele anxietății și depresiei

Între cele două tulburări din sfera psihologică există diferențe din punctul de vedere al simptomelor ă. Astfel, persoanele deprimate prezintă:

  • Pierderea interesului pentru activitățile care le provocau plăcere în trecut
  • Preferință pentru solitudine
  • Pesimism
  • Sentimente de vinovăție
  • Tendințe suicidale – în cazuri extreme

În schimb, anxietatea se manifestă ca o teamă cronică referitoare la evenimentele care urmează să se petreacă în viața celor care se confruntă cu această problemă. Simptomele anxietății, explicate de specialiști, sunt:

  • Dificultatea de concentrare
  • Teama că ceva rău se poate întâmpla
  • Agitație și palpitații
  • Incapacitatea de a dormi suficient

Ce măsuri luăm pentru diminuarea anxietății și depresiei

Gestionarea celor două tulburări psihologice depinde foarte mult de cauzele care le provoacă. Astfel, cauze pentru anxietate pot fi anumite evenimente care urmează să se întâmple și care pot reprezenta factori de stres. În această situație, persoanelor anxioase trebuie să li se explice că totul va fi în regulă. Cele mai bune metode pentru diminuarea anxietății și depresie rămân ședințele de terapie psihologică. Terapeuții pot educa persoanele care se confruntă cu aceste probleme să le gestioneze mai bine și să le țină sub control. Dacă problemele nu pot fi rezolvate prin terapia cognitiv-comportamentală, există și terapii medicamentoase prin care simptomele anxietății și depresiei pot fi diminuate. Însă tratamentele pot avea efecte adverse care pot afecta buna funcționare a organismului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *