Psihiatrie

Gamofobia sau teama de căsătorie

Potrivit explicațiilor specialiștilor, fobia reprezintă frica exagerată față de situații sau lucruri care pot reprezenta un pericol. Unii dintre oameni dezvoltă teamă față de căsătorie. Acest tip de comportament a fost denumit de specialiști gamofobie. Frica de a avea o relație stabilă, în urma căreia să rezulte căsătoria partenerilor, poate fi atât de mare pentru o persoană, încât să dezvolte stări de anxietate sau atacuri de panică. Deși a fi căsătorit este, pentru cei mai mulți dintre noi, un lucru pozitiv, experiențele de viață sau comportamentul părinților noștri pot să declanșeze gamofobia. Efectele asupra calității vieții pot fi iremediabile, dacă cei care se confruntă cu această problemă refuză să ceară sprijinul unui specialist.

Gamofobia poate genera și alte temeri precum frica de a fi abandonat, frica de intimitate sau frica de a avea încredere în alte persoane. În acest articol vom prezenta care sunt cauzele posibile care determină gamofobia și, de asemenea, posibilele metode prin care simptomele sale pot fi ameliorate.

Cauzele gamofobiei

Specialiștii healthline.com consideră că gamofobia s-ar putea dezvolta încă din copilărie și ar fi determinată de mai multe cauze. Cel mai probabil, gamofobia ar putea fi generată de comportamentul adulților din jurul nostru, în special al părinților. Gamofobia poate fi rezultatul unei traume suferite din cauza rupturii unei familii, prin divorțul părinților. Persoanele care au crescut în familii disfuncționale pot dezvolta frica de a a-și asuma un angajament, precum căsătoria. Există posibilitatea ca aceste persoane să refuze angajamentul față de un partener, din cauza faptului că au sentimentul că ar putea copia exemplul negativ pe care l-au observat la adulții din jurul lor, atunci când erau copii.

De asemenea, gamofobia poate avea drept cauză și o relație sentimentală care nu a funcționat. Mulți oameni trăiesc cu teama că problemele din relația anterioară ar putea reveni în prezent, iar astfel pot renunța la ideea de a mai avea un partener de viață, alături de care ar putea întemeia o familie. Predispoziția unor persoane către anxietate sau depresie ar putea fi, de asemenea, o cauză a gamofobiei. Persoanele anxioase pot dezvolta și frica față de căsătorie.

„Simptomele” gamofobiei

Cu toții trebuie să fim precauți în alegerea partenerului și să decidem momentul în care suntem pregătiți să facem pasul către căsătorie. Dacă amânarea momentului intervine din cauza prezenței stărilor de anxietate, atunci când vine vorba despre relațiile de cuplu, sau a senzației de a renunța la relația sentimentală, atunci poate fi vorba despre gamofobie. Frica de căsătorie poate determina și anumite simptomele fizice, similare cu cele pe care le poate provoca anxietatea:

  • Creșterea ritmului cardiac
  • Transpirație
  • Dureri în piept
  • Vedere încețoșată
  • Greață
  • Înroșirea feței și a palmelor

Aceste stări generate de teama de căsătorie pot afecta calitatea vieții persoanei care manifestă gamofobie. Specialiștii atrag atenția cu privire la scăderea capacității de concentrare și dezvoltarea unui comportament evitant. De asemenea, gamofobia poate genera alte frici precum frica de intimitate sau frica de a avea încredere în oameni.

Cum poate fi gestionată gamofobia

În primul rând, este importantă conștientizarea gamofobiei. Persoanele care sunt conștiente că se tem de angajamentele serioase, precum căsătoria, pot gestiona această frică. De asemenea, persoanele care se află într-o relație de cuplu trebuie să fie sincere cu partenerii și să vorbească deschis despre teama de căsătorie. În cazul în care frica nu poate fi ținută sub control, este nevoie să cereți sfatul unui specialist. Potrivit unui studiu publicat de BioMed Central, o bibliotecă digitată dezvoltată în Marea Britanie ce are ca scop prezentarea studiilor medicale, persoanele care se confruntă cu fobii pot dezvolta afecțiuni psihice. Astfel, ele trebuie să devină conștiente cu privire la importanța vizitei la psiholog. Terapeutul poate descoperi soluții prin care simptomele gamofobiei să fie ameliorate.

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *