AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrieSFATURI MEDICALE

Te confrunți cu atacuri de panică? Spune “stop” atacului de panică

Ce înseamnă să ai un atac de panică? Ce este un atac de panică și de ce se întâmplă? Articolul prezintă informații utile despre atacul de panică, inclusiv simptome atac de panică, cauze atac de panică, cum se manifestă și cum poți scăpa de un atac de panică, durata unui atac de panică, este posibil un atac de panică în timpul somnului ?, cum poți trece peste un atac de panică. De asemenea, articolul indică resurse cu mai multe informații despre tulburările depresive.

Ce este un atac de panică?

Atacurile de panică sunt episoade bruște de frică intensă sau anxietate, care pot declanșa reacții fiziologice severe. Atacurile de panică survin în urma unor afecțiuni, precum tulburări de anxietate, tulburări afective, tulburări cauzate de consumul substanțelor care produc dependență, sau ca urmare a unor afecțiuni medicale pe care pacientul nu le cunoaște, afecțiuni cardiace, respiratorii, gastrointestinale și altele. Experiența unui atac de panică poate fi îngrijorătoare, mai ales dacă pacientul se confruntă pentru prima dată cu un astfel de eveniment. De cele mai multe ori, în cazul unui atac de panică, persoana simte neliniște psihomotorie și teamă, urmată de simptome precum bătăi puternice ale inimii, probleme respiratorii, sentimente de pierdere a controlului sau în unele cazuri, așa numita “încleștare a degetelor”.

Simptome atac de panică

În general, un atac de panică apare spontan, dar există simptome care pot anunța producerea unui atac de panică, iar cunoașterea lor este utilă. Printre simptome se numără:

  • palpitații
  • transpirație
  • tremurul sau trepidația
  • senzația de scurtare a respirației
  • senzația de sufocare
  • durere/disconfort precordial
  • amețeală
  • frisoane, valuri de căldură
  • greață

Cauze atac de panică

Un atac de panică poate să aibă numeroase cauze, printre care:

  • poate fi o afecțiune moștenită; cauze ereditare
  • se întâmplă în contextul unei tranziții majore în viață
  • ca urmare a unei probleme ale glandă tiroide
  • nivelul scăzut de zahăr în sânge ar putea declanșa atacul
  • utilizarea unor substanțe și stimulente precum cofeină, cocaină
  • întreruperea bruscă a medicamentelor poate fi declanșator al atacului de panică
  • depresia, afecțiune ce poate include stresul major, o imagine de sine scăzută, sau impresia incapacității de atingere a așteptărilor proprii

Durata unui atac de panică

Durata unui atac de panică durează în mod obișnuit undeva de la 5 la 20 de minute, ca urmare a factorilor stresanți care îl înconjoară pe individ, însă poate apărea și fără un motiv anume.

Cum se manifestă un atac de panică?

Un atac de panică, cu toate că prezintă o anumită simptomatologie, diferă de la un individ la altul. În cele mai multe dintre cazuri, un atac de panică se manifestă prin palpitații abundente, urmat de o frică constantă, în fața căreia persoana simte că nu se poate controla, că nu are nicio putere. Apar probleme respiratorii, senzații de amorțeală sau leșin, transpirații severe la nivelul mâinilor ori a întregului corp, dureri în piept, senzații de greață și chiar valuri de căldură sau frig.

În timpul unui atac de panică, individual simte că pierde controlul asupra propriului corp, a emoțiilor, dar și în legătură cu tot ce îl înconjoară.

De cele mai multe ori, în cazul unui atac de panică, apare așa numita frica de frică”, considerată principalul inamic al individului.

Este posibil un atac de panică în timpul somnului?

Un atac de panică în timpul nopții poate manifesta în mod brusc. Asemenea unui atac de panică pe timp de zi, individul poate prezenta transpirație abundentă, un ritm cardiac crescut, dificultăți la nivelul respirației sau chiar o respirație grea (hiper ventilație), înroșire sau frisoane, iar pentru o scurtă perioadă de timp, poate avea senzația unei morți iminente. De precizat însă, este faptul că, astfel de simptome pot fi adesea confundate cu cele ale unui atac de cord, ori le pot imita sau pot apărea ca urmare a prezenței a unei alte afecțiuni grave necunoscute pacientului.

În ceea ce privește durata unui atac de panică pe timp de noapte, acesta poate dura până la câteva minute, însă poate dura mai mult calmarea, liniștirea în urma atacului.

Cum treci peste un atac de panică?

Confruntarea cu un atac de panică poate fi o experiență înfricoșătoare. Ajutorul din partea medicului este întotdeauna recomandat și poate fi util în prevenția altor atacuri de panică, dar mai ales în identificarea exactă a cauzei declanșatoare.

Prin psihoterapia de susținere, psihoterapia de relaxare – ce conține tehnici precum vizualizarea și respirația în pungă, prin terapia cognitiv – comportamentală cu ajutorul căreia se poate corecta gândirea distorsionată a individului, dar și terapia de expunere, ajutorul specializat este recomandat mai ales dacă atacurile de panică sunt recurente.

Cu ajutorul medicului, un atac de panică are mai puține șanse să se repete în viitor pentru că se poate identifica cauza și se poate începe tratamentul. Ajutorul medical poate include prescrierea unor medicamente sau altor metode de ajutor. Netratat însă, un atac de panică poate produce complicații pe termen lung, inclusiv dezvoltarea de fobii, dificultăți în viața socială, consumul abuziv de alcool sau alte substanțe, tulburări depresive.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *