Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Afecțiuni care pot provoca pierderi de memorie

Există mai multe afecțiuni care pot provoca pierderi de memorie. Printre acestea se numără bolile cerebrale, cum este accidentul vascular cerebral (AVC) sau tumorile cerebrale, dar și boli ale sistemului nervos periferic, cum ar fi boala Alzheimer. În procesul îmbătrânirii, este firesc să existe un anumit grad de pierderi de memorie. Dar există diferențe considerabile între procesul îmbătrânirii și pierderile de memorie cauzate de diferite afecțiuni. Articolul oferă informații despre afecțiunile ce pot determina pierderi de memorie, explică ce sunt tulburările cognitive ușoare, demența și indică alte posibile cauze pentru pierderile de memorie.  De asemenea, articolul oferă informații și despre pierderile de memorie la tineri.

Dacă experimentați simptome asociate bolilor ce pot determina pierderi de memorie, vă recomandăm să vă adresați medicului.

Ce sunt pierderile de memorie?

Cei care se confruntă cu pierderi de memorie au, de obicei, între 40 și 50 de ani, dar pierderile de memorie se pot întâmpla la orice vârstă. Gândiți-vă la modul în care v-ați pierdut memoria: a dispărut pentru o perioadă scurtă de timp sau pe termen lung? Motivul depinde, în primul rând, de ceea ce le-a cauzat. Dacă este altceva decât vârsta înaintată, atunci ar putea să existe alte afecțiuni care cauzează pierderi de memorie.

Cauze pierderi de memorie

Mulți dintre noi au suferit pierderi de memorie la un moment dat în viață. Cele mai frecvente cauze pentru pierderile de memorie sunt:

 • Îmbătrânirea: care poate duce la uitarea evenimentelor recente pe măsură ce îmbătrânești. Începi să uiți mai ușor numele.
 • Schimbările din viața personală pot, de asemenea, să cauzeze pierderi de memorie. Evenimente precum: divorțul, nașterea unui copil, pot perturba rutina creată de-a lungul anilor, iar stresul generat poate cauza pierde de memorie (inclusiv modul de organizare obișnuit al lucrurilor personale).
 • Problemele de sănătate anterioare, cum este cazul supraviețuitorilor unui accident vascular cerebral, cărora le este greu să își amintească cum funcționa corpul lor înainte AVC.
 • Medicamentația: anumite medicamente sau o combinație de medicamente pot provoca uitare sau confuzie.
 • Traumă minoră sau lovitură la nivelul capului: unele pierderi de memorie pot apărea ca urmare a unei lovituri la cap sau a unui accident.
 • Tulburări emoționale: stresul, anxietatea sau depresia pot provoca uitare, confuzie, dificultăți de concentrare și alte probleme care perturbă activitățile zilnice.
 • Alcoolismul: alcoolismul cronic poate afecta grav abilitățile mentale; alcoolul poate provoca, de asemenea, pierderi de memorie.
 • Deficit de vitamina B-12: vitamina B-12 ajută la menținerea sănătoasă a celulelor nervoase și a celulelor roșii din sânge. O deficiență de vitamina B-12 (frecventă la adulții în vârstă), poate cauza pierderi de memorie.
 • Hipotiroidismul: o glandă tiroidă subactivă (hipotiroidism) poate duce la pierderi de memorie și alte probleme de gândire. Hipotiroidismul este mai des întâlnit la femei.
 • Boli ale creierului: o tumoare sau o infecție la nivelul creierului poate provoca pierderi de memorie sau alte simptome asemănătoare demenței.

Tulburări cognitive ușoare

Tulburările cognitive ușoare provoacă modificări cognitive care sunt suficient de grave pentru a fi observate de persoana afectată, de membrii familiei și prieteni, dar nu afectează capacitatea individului de a desfășura activități de zi cu zi. Aproximativ 12-18% dintre persoanele de 60 de ani sau mai mult trăiesc cu tulburare cognitivă ușoară. Tulburarea cognitivă ușoară se poate dezvolta din mai multe cauze, iar persoanele care trăiesc cu tulburare cognitivă ușoară pot dezvolta demență. Pentru bolile neurodegenerative, tulburarea cognitivă ușoară poate fi o etapă incipientă a bolii, inclusiv pentru boala Alzheimer, dacă sunt prezente modificări caracteristice ale creierului. La unii indivizi, tulburarea cognitivă ușoară poate reveni la cogniția normală sau poate rămâne stabilă. În alte cazuri, cum este atunci când un medicament provoacă tulburări cognitive, tulburarea cognitivă ușoară este diagnosticată în mod eronat. Este important ca persoanele care se confruntă cu modificări cognitive să caute ajutor specializat cât mai curând posibil pentru diagnostic și posibil tratament.

Demența

Demența este un termen general asociat cu pierderile de memorie, a limbajului, a abilităților de rezolvare a problemelor și a altor abilități de gândire care sunt suficient de severe pentru a afecta viața de zi cu zi. Boala Alzheimer este considerată ca fiind cea mai frecventă cauză a demenței. Demența este des întâlnită în rândul persoanelor în vârstă (aproape o treime din persoanele cu vârsta de peste 85 de ani sau mai mult, pot avea o formă ușoară de demență).

Cu toate acestea, sunt și persoane care trăiesc până la vârsta de 90 de ani fără a prezenta vreun semn de demență. Semnele și simptomele demenței apar atunci când neuronii odată sănătoși sau celulele nervoase din creier încetează să funcționeze, pierzând conexiunile cu alte celule ale creierului și mor. În timp ce toată lumea pierde unii neuroni pe măsură ce îmbătrânește, persoanele cu demență suferă o pierdere mult mai mare.

Astfel, printre cele mai întâlnite simptome ale demenței se numără pierderile de memorie, judecata slabă, confuzia, dificultățile de vorbire și înțelegere, cât și dificultățile de citire sau scriere, apare paranoia, se pierde interesul pentru activitățile obișnuite, persoana în cauză acționează impulsiv, etc.

Alte cauze ale pierderilor de memorie

Alte cauze care pot determina pierderi de memorie sunt:

 • Fumatul și folosirea drogurilor: fumatul dăunează memoriei prin reducerea cantității de oxigen care ajunge la creier; drogurile pot schimba substanțele chimice din creier, iar procesul de memorare devine foarte dificil.
 • Privarea de somn: atât cantitatea, cât și calitatea somnului sunt importante pentru memorie. A dormi prea puțin sau a te trezi frecvent noaptea poate duce la oboseală acumulată, care interferează cu capacitatea de a consolida și de a prelua informații.
 • Terapia electroconvulsivă (electroșocurile): determină pierderi de memorie pe termen scurt.
 • Epilepsia: netratată, epilepsia poate duce la pierderi de memorie pe termen lung.
 • Boli neurodegenerative: boli precum boala Parkinson, boala Hungtinton sau scleroză multiplă pot duce la pierderea sau deteriorarea țesutului cerebral și a celulelor nervoase, fapt care poate determina pierderi de memorie.

Pierderi de memorie la tineri

În general, pierderile de memoriei la tineri sunt generate de probleme precum: stresul, oboseala cronică sau depresia. De asemenea, lipsa exercițiilor fizice și alimentația nesănătoasă pot avea efecte negative asupra memoriei tinerilor.

Pierderile de memorie la tineri pot fi cauzate, în primul rând, de stres. Stresul este un factor care afectează negativ sănătatea mintală și fizică. De aceea, este important să încercăm să ne relaxam și să gestionăm stresul. Și oboseala cronică poate produce pierderi de memorie. Dacă nu dormim suficient, corpul nostru nu poate funcționa la capacitate maximă. De aceea, este important să ne asigurăm că avem un somn odihnitor,  de cel puțin opt ore pe noapte. Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la nivel global și poate cauza pierderi de memorie. Dacă simțiți că pierderile memoriei sunt cauzate de stres sau oboseală cronică, puteți lua măsuri pentru a vă relaxa și a va odihni mai mult. Dar, dacă credeți că pierderile de memorie sunt cauzate de depresie, este foarte important să mergeți la medic pentru evaluare si tratament.

Consultarea medicului în cazul în care experimentați pierderi de memorie vă permite să identificați cauza, sau afecțiunea care produce pierderile de memorie, iar cu ajutorul medicului să obțineți tratamentul potrivit pentru dumneavoastră. În funcție de gradul de severitate al bolii, medicul specialist vă poate recomanda pe lângă tratamentul propriu-zis și o serie de exerciții pentru stimularea memoriei și a concentrării.

În cele din urmă, amintiți-vă că nu toate pierderile de memorie sunt cauzate de boli. Mulți oameni se tem de Alzheimer sau alt tip de demențe, dar îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză a deteriorării funcționării creierului și implicit a memoriei. Pierderile de memorie pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni. Pentru a preveni sau ameliora pierderile de memorie, este important să știți ce tipuri de afecțiuni le determină.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *