BOLIOncologie

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian apare apare extrem de des în rândul vârstnicilor și trece deseori neobservat. În cazul în care vorba despre o formă comună, are șanse mari de vindecare, metoda principală de tratament constând în intervenție chirurgicală.

Descriere

Cancerul tiroidian este un tip rar de cancer care afectează glanda tiroidă, o glandă mică situată la baza gâtului, care produce hormoni; este mai des întâlnit în rândul persoanelor de 30 de ani, respectiv 60 de ani (la aceștia se manifestă cu o agresivitate crescută). S-a constatat că femeile au de 2-3 ori mai multe șanse să dezvolte această boală, comparativ cu bărbații.  Astfel, femeile au tendința să îl dezvolte la vârsta de 40-50 ani, în vreme ce bărbații la vârsta de 60-70 de ani.

Acest tip de cancer este de obicei tratabil și în multe cazuri se poate vindeca complet; sunt și situații, însă, când poate recidiva după tratament.

Au fost identificate 4 tipuri principale de cancer tiroidian:

  • Carcinom tiroidian papilar – cel mai comun tip, observat în 8 din 10 cazuri, afectează de obicei persoanele sub 40 de ani, în special de sex feminin. Tinde să se dezvolte lent, însă se proliferează deseori la nodulii limfatici ai gâtului.
  • Carcinom tiroidian folicular (cancer tiroidian cu celule Hurthle) – observat în 1 din 10 cazuri, afectează persoanele de vârstă medie, în special femei. Se poate prolifera la nivelul nodulilor limfatici, dar și în vasele de sânge.
  • Carcinom tiroidian medular – observat în 3 din 100 cazuri, poate fi transmis pe cale ereditară. Are cele mai mari șanse de a fi depistat timpuriu, deoarece secretă hormonul calcitonină, pe care medicii îl urmăresc în testele sanguine.
  • Carcinom tiroidian anaplazic – observat în 1 din 100 cazuri, cea mai gravă formă (se manifestă cel mai agresiv și este cel mai dificil de tratat), afectând în special persoanele de peste 60 de ani.

Cauze

Atunci când apare o modificare la nivelul ADN-ului din celulele tiroidiene, acestea ajung să se dezvolte incontrolabil și să cauzeze apariția unui nodul. Deși nu se cunoaște cauza exactă pentru această modificare, sunt luați în considerare o serie de factori precum: alte afecțiuni tiroidiene (tiroidită sau gută), deficit de iod (o carență din acest element în alimentație poate expune la un risc mai mare pentru anumite forme de cancer tiroidian), un istoric familial de cancer tiroidian (în 2 din 10 cazuri de cancer tiroidian medular este implicată o genă anormală, transmisă pe cale ereditară), expunere la radiații în copilărie (radioterapie la nivelul capului sau al gâtului), obezitate, polipoză adenomatoasă (afecțiune gastrointestinală), acromegalie (afecțiune rară, în care corpul produce prea mulți hormoni de creștere).

Simptome Cancer Tiroidian

Deseori, cancerul tiroidian trece neobservat. Însă atunci când apar simptome, acestea pot include: un nodul/umflătură nedureroasă în zona gâtului (de reținut că nodulii tiroidieni apar la un procent mare de populație, însă majoritatea sunt formațiuni benigne; tinerii nu au astfel de noduli, însă până la vârsta de 80 de ani, un procent de 90% dezvoltă cel puțin un nodul tiroidian), ganglioni din gât inflamați, răgușeală/durere de gât inexplicabilă care nu se ameliorează, dificultate în înghițire, tuse. Rareori este prezentă durerea, fiind semnalată de obicei în cazurile de cancer tiroidian mai rare, precum cel medular.

Un procent mai mic de 1% dintre nodulii tiroidieni sunt de natură malignă. Aceștia ajung identificați în cadrul unei examinări fizice de rutină sau a unei radiografii/ecografii/tomografii pentru alte probleme de sănătate. Testele sanguine nu ajută la identificarea cancerului tiroidian, acesta fiind mai degrabă diagnosticat pe baza examinării gâtului de către medic.

Tratament Cancer Tiroidian

Tratamentul depinde în primul rând de tipul de cancer și de cât de mult s-a extins. Principalele variante sunt:

  • Intervenție chirurgicală pentru a exciza o parte sau întreaga glandă tiroidă.
  • Ablație cu iod radioactiv – aceasta produce concentrații ridicate de ion radioactiv în țesuturile tiroidei; de reținut că o singură doză de tratament este considerată inofensivă. Celulele tiroidiene sunt singurele celule care au abilitatea de a absorbi iod și se distrug din interior; pentru că restul celulelor nu pot face acest lucru, ele rămân neafectate de iodul toxic. De obicei, acest tip de tratament este recomandat în funcție de rezultatul operației și al analizei histo-patologice. Dacă nodulii nu s-au răspândit în afara glandei tiroide la nodulii limfatici sau în vasele de sânge, nu este necesară această terapie. De asemenea, nici pacienții cu cancer tiroidian medular nu necesită administrarea de iod radioactiv.
  • Radioterapie externă – radiațiile sunt direcționate asupra celulelor canceroase.
  • Chimioterapie ce presupune administrarea medicației cu rolul de a distruge celulele canceroase.

Aspectul pozitiv ce trebuie menționat este că formele de cancer papilar și folicular sunt cele mai curabile; în rândul pacienților tineri, cu vârsta sub 50 de ani, aceste forme de cancer au o rată de vindecare de peste 98% dacă sunt tratate corespunzător, respectiv cu excizia completă cel puțin a lobului glandei tiroide unde s-au proliferat celulele canceroase (lobectomie tiroidiană). Atunci când glanda tiroidă conține mai mulți noduli sau când aceștia s-au proliferat și în ganglionii limfatici, se impune extirparea completă a glandei tiroide (tiroidectomie). După acest tip de operație se impune administrarea unei medicații hormonale pe durata întregii vieți, care suprimă producția de hormon tiroidian și de hormon TSH din glanda pituitară, care poate cauza dezvoltarea celulelor canceroase rămase în organism.

Formele de cancer papilar și folicular izolate, de dimensiuni mici, sunt vindecate de obicei doar prin intervenție chirurgicală, însă acest aspect variază de la un pacient la altul. Decizia terapeutică se realizează de chirurg, alături de pacient și medicul endocrinolog.

De reținut că, deși mai mult de 98% dintre pacienții cu cancer tiroidian papilar rămân în viață după 5 ani, aproximativ 11% dintre aceștia se confruntă cu o recidivă după intervenția chirurgicală inițială.

Agenții chimioterapici de generație nouă au demonstrat rezultate promițătoare la cancerul tiroidian, prin comparație cu alte forme de cancer și au devenit mai accesibile pe piața farmaceutică. Rareori medicația de acest gen poate vindeca cancerul metastazat, însă poate încetini sau reversa parțial dezvoltarea sa. Acest tip de tratament este recomandat de un medic oncolog.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Carcinomatoza Peritoneală

3 Minute
Carcinomatoza peritoneală este o afecțiune rară care înseamnă, de obicei, că un cancer s-a răspândit de la alt organ din…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Cancerul oral – simptome, tratament

4 Minute
Este considerat cancer bucal, sau cancer oral, orice tip de carcinom apărut la nivelul cavității orale sau oro-maxilo faciale și…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.